Soluția cercetătorilor de-a urmări gunoiul din spațiu mult mai eficient
Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să observe resturile spațiale care orbitează Pământul, în timpul zilei.
Orbita aproape de Pământ se aglomerează îngrozitor, deoarece sateliții morți, părțile rachetelor și resturile de coliziuni sau explozii în orbită transformă spațiul într-un câmp minier periculos – și asta nu spune nimic din sateliții operaționali care trebuie să navigheze întreaga mizerie.
Acum, datorită noilor lasere puternice, oamenii de știință pot urmări chiar și toate junk-urile plutitoare în timpul zilei.
Un nou tip de laser ajută la o mai bună observare a spațiului
Orbita Pământului se aglomerează foarte mult, deoarece sateliții morți, părțile și resturile de coliziuni sau explozii în orbită transformă spațiul într-un câmp minier periculos. Acum, datorită unor noi lasere puternice, oamenii de știință pot urmări toate rămășițele plutitoare din spațiu, chiar și în timpul zilei.
Oamenii de știință aveau nevoie de modalități mai bune de a urmări efectiv totul în spațiu, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Berna. Acum, au găsit o nouă tehnică care nu-i obligă să aștepte până la căderea nopții, ca să poată monitoriza lucrurile mai bine.
Oamenii de știință de la Universitatea din Berna utilizează un nou tip de laser care se difractează și se împrăștie, pe măsură ce urmărește resturile orbitale și apoi locul în care acești fotoni se întâlnesc cu camerele sensibile, care pot prelua semnalul la lumina zilei.
Datorită acestui laserul, echipa speră să ia măsurători mai precise decât oricând și să ajute agențiile spațiale să navigheze în cosmos. „Posibilitatea observării spațiului în timpul zilei ne permite descoperirea mai multor lucruri”, a declarat astronomul Bern Thomas Schildknecht în comunicat. „Orbite mai precise vor fi esențiale în viitor, pentru a evita coliziunile și pentru a îmbunătăți siguranța și durabilitatea în spațiu. Până acum, aveam posibilitatea de a observa spațiul cu acuratețe doar în timpul nopții”, conchide acesta.