Situație fără precedent la casele de schimb: cum schimbi euro sub cursul BNR

de: Alexandru Puiu
08 09. 2020

Din cauza unui set de circumstanțe foarte particular, casele de schimb din România au ajuns să schimbe euro sub cursul oficial oferit de BNR, iar motivele sunt multe.

Casele de schimb cotează cursul de vânzare la 4,837 lei per euro. În același timp, cursul oficial al BNR este de 4,8552 lei pe euro, un nou maxim oficial. Deși diferența nu este fabuloasă între cele două valori, setul de circumstanțe este extraordinar.

În cazul în care îți iei referința pentru devalorizarea leului de la Londra, cursul de acolo este de 4,86 lei/euro iar totul pleacă de la presiunea PSD în parlament legată de creșterea nerealistă a pensiilor cu 40%. Din cauza lipsei fondurilor pentru o astfel de propunere populistă, dacă se va materializa prea curând, va duce la explozia deficitului bugetar, scăderea ratingului de țară pentru România și, implicit, devalorizarea leului, creșterea inflației.

Cu alte cuvinte, degeaba îți crește pensia dacă poți cumpăra mai puține cu ea. Sau, mă rog, nu degeaba, pentru că PSD ar putea câștiga voturi la alegerile locale și parlamentare din cauza unei măsuri neancorate în realitatea din România.

Ieri, BNR a cotat euro la un maxim istoric de 4,8552 lei/euro. În același timp, în centrul Bucureștiului, la prânz, puteai cumpăra euro cu 4,81 lei, în timp ce la vânzare prețul era de 4,837 lei. Comparativ cu finalul săptămânii trecute, leul s-a devalorizat cu aproximativ 0,12%. La această valoare se adaugă creșterea euro cu 0,1% de joi pe vineri, pentru un total de 0,22%.

Deși procentul de 0,22% pare ușor de ignorat la scară largă, trădează greșeli administrative semnificative în ultima săptămână. Nu de alta, dar în șase luni de criză, 17 martie – 4 septembrie, creștere euro a fost de doar 0,6%. Dacă vrei să privești lucrurile altfel, acei 0,22% în două zile, la bancă reprezintă dobânda pe o lună la un credit.

În ceea ce privește discrepanța dintre cursul BNR și cel de la casele de schimb, aceasta este provocată de volumul masiv de numerar din piață. Există foarte mulți euro albi, gri, negri care trebuie să circule. Rulajul lor este foarte important, uneori, mai important decât cursul BNR. Acum 20-25 de ani, când piaţa nu era aşa liberă, casele de schimb afişau cotaţii cu mult peste ce dădea BNR, fiind o piaţă mult mai reală. Mai multe detalii despre această situația complicată pentru români provocată de intențiile electorale ale PSD găsești aici.