Singura țară care vrea să cumpere vaccinul produs de Rusia îți arată de ce nu trebuie să ai încredere
Rusia anunța cu mare fast prin vară că e prima țară care a produs cu succes un vaccin împotriva bolii cauzate de noul tip de virus. Evident că nimeni nu s-a bucurat. Excepție a făcut o singură țară.
Rusia e cunoscută pentru anunțurile pe care trebuie să le iei cu un mare pumn de sare. Asta pentru că tot ce vine de la Moscova trebuie privit cu o mare doză de scepticism. Așa s-a întâmplat și prin vară, când Moscova anunța că testele efectuate o fac să afirme că e gata să fie prima țară care pune un vaccin pe piață.
Studiile clinice efectuate acolo n-au fost recunoscute de comunitatea internațională de cercetători.
Și, totuși, există o țară care are încredere. E vorba de Venezuela.
Venezuela, singura țară care are încredere în vaccinul produs de Rusia
Venezuela, prin vocea președintelui Nicolas Maduro, a anunțat că guvernul din Caracas a convenit cu Rusia să cumpere 10 milioane de doze de vaccinuri Sputnik V.
„Am garantat peste 10 milioane de vaccinuri pentru primul trimestru al anului viitor (…) și, de asemenea, că Venezuela va fabrica vaccinul rusesc în laboratoarele sale”, a declarat Nicolas Maduro la un eveniment oficial la Caracas.
Ca să arate că chiar are intenții serioase, Maduro a trimis în Rusia o delegație specială care „să ajungă la acorduri pentru vaccin”.
„Vom garanta producerea vaccinului și vom asigura aprovizionarea din ianuarie”, a declarat Delcy Rodriguez, prezentă la ceremonia prezidențială.
Numai că, așa cum spuneam, toate informațiile venite din Rusia trebuie privite cu o doză de neîncredere. E evident motivul pentru care Venezuela se aruncă să susțină și să valideze aceste cercetări. Țara e pe marginea prăpastiei și vede cumva o salvare, sub forma unui ajutor sau de orice altă formă, din partea Rusiei.
Rusia nu a publicat, la momentul anunțului, date științifice privind testarea vaccinurilor sale. Așaar, alți specialiști nu-și pot da cu părerea dacă acest vaccin e sigur și eficace. La mijloc ar putea fi, de fapt, presiunea politică din partea Kremlinului. Putin vrea ca lumea să creadă că țara sa este o forță inclusiv în domeniul științific, chit că realitatea e alta.
Mai mult, presupusul vaccin nu a fost testat suficient pe oameni încât să se poată dovedi că este într-adevăr util. De fapt, Venezuela își arată disponibilitatea de a-l cumpăra cât încă e în ultima fază de testare. Este ceea ce face și UE cu vaccinul Pfizer.
Dar diferența de încredere e uriașă sau, mult mai bine zis, comparația este extrem de forțată.