Se credea că e imposibil, dar acum chiar se întâmplă. Decizia care schimbă prețul la benzină și motorină

de: Andrei Simion
12 05. 2020

Situația globală, cu majoritatea țărilor lovite de criza medicală, a dus la un câștig minor pentru șoferi. Prețul la benzină și motorină a scăzut accelerat și vedem și în România asta.

În urma unei creșteri minore a prețului per baril, la aproape 30 de dolari, o vestea mai puțin cunoscută a venit din Arabia Saudită. Țara aceasta a declarat că va reduce, până la urmă, producţia cu încă un milion barili pe zi (bpd) în iunie.

Asta înseamnă o reducere a producţiei totale la 7,5 milioane bpd, în scădere cu aproape 40% faţă de aprilie.

„Această reducere a producţiei a oferit o optică excelentă încurajând alţi membri OPEC + să se conformeze şi chiar să ofere reduceri voluntare suplimentare, ceea ce ar trebui să accelereze actul de reechilibrare al pieţelor petroliere globale.”
Stephen Innes, strategul principal al pieţei globale la AxiCorp

În același context, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit s-au angajat să reducă producţia totală cu încă 180.000 bpd. Kazahstan a ordonat, de asemenea, producătorilor  să reducă producţia de petrol cu aproximativ 22% în perioada mai – iunie.

În zilele în care Arabia Saudită a lansat acest anunț, în România cel mai ieftin litru de benzină era la 4,13 lei în Bacău. Cel mai ieftin litru de motorină e în Agigea, la 4,12 lei. În București, prețul pentru bezină e la 4,18 lei pe litru și 4,43 lei pentru motorină.

De ce decizia Arabiei Saudite e atât de importantă?

Recent, Arabia Saudită a anunțat că profiturile au scăzut și este foarte important să ia măsuri stricte şi extreme. Mohamed al Yadaan, ministrul Finanţelor a spus că trebuie reduse semnificativ cheltuielile publice şi a subliniat că toate opţiunile sunt luate în considerare, atâta timp cât nu sunt atinse necesităţile de bază ale populaţiei.

Arabia Saudită e în punctul în care voia să tragă la maximum de producția de petrol. Cel puțin până când vom ajunge, la nivel mondial, la noi surse de combustibil. Ținta țării era să vândă cât mai mult cât prețul era mare. Acum e în situația în care și vinde mai ieftin, și produce și mai putin. Rămâne de văzut cum va influența decizia de acum prețul final al carburanților.