Se anunță dezastru pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină: anunțul vine chiar de la premier

de: Andrei Simion
10 12. 2020

Șoferii cu mașini pe benzină și motorină au suficiente motive de îngrijorare, iar anunțul a fost făcut chiar de premierul acestei țări.

În toată Uniunea Europeană se iau măsuri dure împotriva poluării, iar primele vizate sunt mașinile cu motoare clasice – pe benzină și motorină. E motivul pentru care producătorilor li s-au impus ținte dure și aceștia s-au văzut nevoiți să-și diversifice gamele și să aducă pe piață modele electrice sau hibrid.

E și situația Marii Britanii, care chiar dacă a ieșit din UE, se conformează acestor reguli. Premierul Boris Johnson a anunțat că maşinile şi furgonetele noi, alimentate integral cu benzină şi motorină, nu vor mai putea fi vândute în Marea Britanie începând cu 2030.

Dezastru pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină

Jurnaliștii de la BBC scriu că Marea Britanie interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi motorină începând din 2030, însă premierul a precizat că unele maşini hibrid vor fi permise în continuare. Măsura face parte din ceea ce prim-ministrul numeşte o „revoluţie industrială verde” pentru a combate schimbările climatice şi a crea locuri de muncă în industrii precum cea nucleară.

Poluarea e o cauză importantă a distrugerii mediului, iar britanicii știu asta.

Criticii planului spun că suma de 4 miliarde de lire sterline alocată este mult prea mică pentru amploarea provocării. Planul include finanţare pentru o centrală nucleară mare şi pentru reactoare nucleare mai mici, despre care Guvernul speră că vor crea aproximativ 10.000 de locuri de muncă. Executivul speră că vor fi create până la 250.000 de locuri de muncă în ansamblu – în special în nordul Angliei şi în Ţara Galilor.

Revoluţia energiei curate va afecta şi locuinţele, pentru că din 2023 noile case vor trebui încălzite fără a utiliza gaze naturale. Guvernul vizează instalarea a 600.000 de pompe de căldură pe an până în 2028. Un alt punct cheie al planului este o investiţie de 1,3 miliarde de lire sterline în punctele de încărcare a vehiculelor electrice.

Subvenţiile pentru cumpărătorii de vehicule electrice se vor ridica la 582 milioane de lire sterline pentru a ajuta oamenii să susţină tranziţia. De notat că, mai devreme sau mai târziu, aceste măsuri vor fi luate probabil și-n România, sub o formă sau alta.