Scene apocaliptice în Antarctica: zăpada roșie este un semn mai îngrijorător decât pare
În ultimele zile, au apărut în Antarctica mai multe regiuni cu zăpadă de culoare roșie, foarte similară cu cea a sângelui. Dincolo de asocierile cu scene apocaliptice, fenomenul perfect explicabil este o consecință a unor lucruri mai grave.
Culoarea un pic sinistră a zăpezii din regiunea Antarctica este dată de un anumit tip de algă. Din păcate, activitatea respectivei plante este o consecință a încălzirii globale și, mai mult decât atât, contribuie la amplificarea efectelor schimbării climatice. A
Zăpada de culoare roșie a fost identificată pentru prima oară în Antarctica în urmă cu câteva săptămâni, în apropierea stației de cercetare Vernadsky, care aparține de Ucraina. Oamenii de știință de acolo s-au rezumat însă la o clasifica ”zapadă de zmeură”. Adevărul este că, dacă nu te gândești la ceva macabru, pare apropiată de spuma pe care o făcea mama când erai mic din albuș de ou și căpșuni sau zmeură.
Imaginile devenite virale au fost publicate în prima parte a acestei săptămâni de către Ministerul Educației și Științei din Ucraina. Fenomenul neobișnuit este provocat de alge microscopice în momentul în care condițiile meteo sunt favorabile, în lunile de vară din Antarctica.
Modul în care funcționează fenomenul este că respectivele alge pot supraviețui înghețate în fața temperaturilor extreme din iarna arctică și încep să se dezvolte, să încolțească pe perioada veri, între lunile octombrie și februarie. Culoarea este dată de un strat exterior de caroten din jurul celulelor algelor. Acela are rol de protecție în fața radiațiilor ultraviolete.
Din păcate, culoarea închisă a acestei zăpezi contribuie la schimbarea climatică deoarece reflectă razele soarelui mai puțin și, implicit, se reflectă într-o topire mai rapidă a zăpezii. Imediat după apar mai multe alge roșii și se crează un cerc vicios. Practic, zăpada roșie va dispărea doar în momentul în care vine din nou frigul. Ca referință, numele ei în latină este chlamydomonas nivalis.