Sărăcia provocată de coronavirus, în opinia Băncii Mondiale: cât de gravă este situația

de: Alexandru Puiu
21 08. 2020

În timp ce o mare parte a planetei se confruntă cu un al doilea val al pandemiei de coronavirus, Banca Mondială atrage atenția asupra consecințelor economice ale acestei perioade.

Nu mai puțin de 100 de milioane de oameni vor ajunge în sărăcie extremă din cauza pandemiei provocate de Covid-19. Aceasta este opinia lui David Malpass, șeful cele mai importante instituții bancare de pe mapamond.

Cifra reală ar putea fi chiar mai mare decât valoarea comunicată de Malpass, dar un alt detaliu este important. Estimarea de acum este semnificativ mai îngrijorătoare comparativ cu primele valori vehiculate în urmă cu câteva luni. Noul număr a fost oferit de președintele băncii mondiale într-un interviu acordat AFP în urmă cu mai puțin de 24 de ore.

Instituția estimează că 70 până la 100 de milioane de oameni ar putea cădea în sărăcie extremă, iar „acest număr ar putea crește” dacă pandemia se agravează sau durează, a spus el. O estimare anterioară a fost de 60 de milioane de oameni. Acest lucru face „imperativ” pentru creditori să reducă datoria țărilor sărace, a declarat David Malpass.

Chiar și în acest condiții, oficialul insistă pe faptul că o parte din responsabilitatea economică cade și în sarcina țărilor vulnerabile. Acestea trebuie să fie cât se poate de precaute cu cheltuielile și, dintr-un punct de vedere, să asigure terenul ca ”la capătul tunelului”, să vină investitorii.

Acest avertisment vine după ce majoritatea economiilor importante, din grupul celor 20, s-au angajat să suspende plățile datoriilor celor mai sărace nații cel puțin până la finalul acestui an, deși există posibilitatea prelungirii acestei practici până la finele anului viitor.

Creșterea numărului de oameni aflați în sărăcie extremă vine după ce Banca Mondială s-a angajat să distribuie aproximativ 160 de miliarde de dolari către 100 de țări, cu scopul unic de a ameliora consecințele pandemiei. Ca referință, conform definiției, un om aflat în sărăcie extremă este nevoit să trăiască cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi sau 7,74 lei la cursul BNR.