Salariu minim în România, subiect de dezbatere: ce a promis premierul Orban
Creșterea salariului minim în România este un subiect sensibil, având în vedere că mulți patroni ajung să dea banii la negru angajaților. La ce s-a gândit Orban?
Indiferent dacă speri la o mărire a salariului minim în România sau trăiești cu dorința de a nu se întâmpla prea curând, Ludovic Orban a făcut câteva promisiuni pe marginea acestui subiect. Din câte se pare, valoarea salariului minim nu va fi înghețată în 2021, dar creștere sa va fi condiționată de câțiva factori importanți, productivitate, inflație și situația economică a țării.
În mod previzibil, premierul României este îngrijorat de faptul că o creștere artificială, forțată a salariului minim poate duce la concedieri masive. Mai multe companii sunt tentate să-și mute activitatea acolo unde mâna de lucru este mai ieftină, dacă acest lucru s-ar întâmpla.
„Nu va îngheța salariul minim, dar creșterea salariului minim se va baza pe niște fundamente economice. Aici trebuie luat în calcul indicele de productivitate, pentru că poți să crești salariul dacă crește productivitatea. Sigur că mi-aș dori să putem să o facem la nivel de ramură, odată și odată.”, a afirmat Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută duminică, la Bistrița, scrie News.ro.
Premierul este reticent să mărească salariul minim pe economie din cauza posibilelor concedieri. „Inflația a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflația a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creșterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieți. Dacă e creștere economică e un coeficient care poate să determine o creștere a salariului minim. (…) O creștere artificială a salariului minim cum a făcut PSD-ul poate duce, până la urmă la pierderea de locuri de muncă pentru că sunt companii care se relochează, cum s-a întâmplat. S-au relocat în Serbia unele companii pentru că acolo mâna de lucru este mai ieftină, sau s-au dus în Moldova”, a concluzionat premierul României.