Rușii îl supără pe Elon Musk: totul pornește de la această rachetă spațială

Rușii îl supără pe Elon Musk: totul pornește de la această rachetă spațială

Corporația spațială rusească Roscosmos a dezvăluit planurile pentru „racheta Amur” reutilizabilă – care împrumută multe caracteristici tehnice de la SpaceX Falcon 9, așa cum a subliniat Eric Berger, reporter al Ars Technica, într-un tweet.

Racheta va fi alimentată de motoare noi și încă nedezvoltate care ard metan. La fel de semnificativ, pentru prima dată, Rusia încearcă să construiască o primă etapă reutilizabilă. Roscosmos vizează un preț de 22 de milioane de dolari pentru o lansare, care este anunțată ca fiind capabilă să livreze 10,5 tone pe orbita Pământului.

„Ne-am dori ca racheta noastră să fie fiabilă, ca o pușcă de asalt Kalashnikov”, a declarat Alexander Bloshenko, director executiv al Roscosmos pentru programe avansate și știință.

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a intrat rapid în discurs, aruncând o umbră asupra noului design

„Este un pas în direcția corectă, dar ar trebui să vizeze reutilizarea completă până în 2026”, a scris Musk pe Twitter. „O rachetă mai mare ar avea, de asemenea, sens și pentru economiile de scară. Obiectivul ar trebui să fie minimizarea costului pe tonă utilă, pe orbită, sau în cel mai bun caz va servi o piață de nișă”.

Ambele rachete au un set de aripioare de rețea în partea de sus și picioarele de aterizare la bază. Forma generală a carenajului este, de asemenea, foarte familiară.

Dar ele diferă în alte aspecte: Amur are un diametru mai subțire și folosește cinci motoare RD-169, în loc de cele nouă motoare Merlin de pe Falcon 9. Amur va fi, de asemenea, proiectată să ardă metan pentru combustibil, în timp ce Falcon 9 folosește lichide de oxigen și kerosen de calitate pentru rachete.

La fel ca primele etape Falcon 9 ale SpaceX, Roscosmos intenționează să colecteze primele etape pe o barcă pe mare, pentru a le reutiliza ulterior de până la zece ori.

SpaceX nu are încă zece reutilizări, dar a făcut progrese semnificative în reutilizarea primelor etape și carenaje ale rachetelor sale Falcon 9 după lansare. În august, SpaceX a lansat aceeași primă etapă pentru a șasea oară și intenționează să lanseze aceeași primă etapă pentru a zecea oară cândva anul viitor. Până în 2026, tweet-ul lui Musk pare să implice că va depăși cu mult capacitățile planificate ale lui Amur.

SpaceX și Roscosmos au avut o relație dificilă

Mai degrabă decât să se concentreze asupra transformării Falcon 9 în întregime reutilizabilă – puțin probabil în această etapă târzie – compania mizează pe noua sa generație Starship, care este concepută de la bază pentru a fi complet reutilizabilă.

SpaceX se pregătește acum să lanseze racheta masivă pe Marte, probabil la ceea ce Musk făcea referire cu „rachetă mai mare”, la o înălțime de 12 mile. Primul test de zbor către orbită este la doar câțiva ani distanță, potrivit lui Musk. Starship este conceput pentru a transporta până la 100 de tone de marfă pe orbită, reducând sarcina utilă maximă planificată a rachetei Amur de 10,5 tone.

Rusia speră să înceapă să-și testeze racheta în 2026 – o eternitate în ceea ce privește cât de repede progresează industria. Dezvoltarea rachetei este bugetată la 900 de milioane de dolari.