26 sept. 2020 | 13:15

VIDEO SpaceX a distrus cu bună știință acest echipament: care a fost planul companiei lui Elon Musk

ACTUALITATE
VIDEO SpaceX a distrus cu bună știință acest echipament: care a fost planul companiei lui Elon Musk

SpaceX a testat capacitatea de presiune a unuia dintre rezervoarele sale de nave spațiale în cel mai bun mod posibil: umplându-l până a explodat. Explozia și eșecul planificate îi ajută pe inginerii SpaceX să înțeleagă mai bine limitele hardware-ului pe măsură ce planifică următoarea versiune.

Știrile despre explozia unei mașinării SpaceX nu sunt de obicei vești bune. S-a întâmplat în trecut și de cele mai multe ori a fost neașteptat și accidental. Ei bine, compania tocmai a aruncat în aer unul dintre rezervoarele sale Starship, dar de data aceasta a făcut-o intenționat.

După cum raportează Space.com, SpaceX folosea rezervorul pentru un test de presiune. Testul a fost conceput pentru a determina presiunea maximă pe care rezervorul o poate suporta. Singura modalitate de a colecta acest tip de date este prin aruncarea în aer, deci exact asta au făcut inginerii SpaceX. Clipul detonării a fost postat pe YouTube și este destul de spectaculos.

După cum poți vedea în clipul postat de NASA Spaceflight, rezervorul era presurizat la instalația de testare. Lucrurile au mers exact așa cum era planificat, iar acesta s-a rupt în cele din urmă și a „eșuat”. Videoclipul arată evenimentul în slow motion:

Naveta spațială a SpaceX va călători, în cele din urmă, pe Marte dacă totul funcționează conform planului

Conform NASA, rezervorul de testare Starship SN7.1 a fost presurizat până la punctul de explozie – în mod intenționat – pentru a ajuta datele în construcția viitoarelor nave fabricate din aliaj de oțel 304L.

Programul Starship al SpaceX este planul de perspectivă al companiei pentru o navetă spațială capabilă să călătorească pe alte planete și, în cele din urmă, chiar și pe alte sisteme stelare. Sună ca un vis chiar acum, dar trebuie să începi de undeva și, dacă omenirea va explora cu adevărat cosmosul, va avea nevoie de nave spațiale capabile să facă exact asta.

Desigur, înainte ca SpaceX să poată planifica misiuni pe Lună, Marte sau pe alte planete, trebuie să lanseze o navetă spațială în spațiu. Încă nu a făcut acest lucru, dar face progrese semnificative cu diferitele sale prototipuri. Nu există într-adevăr o cronologie fermă pentru momentul în care Starship își va îndeplini prima misiune reală și acest lucru nu este surprinzător, deoarece compania este încă în faza de prototip, dar este clar că SpaceX pariază mult pe program, iar rezultatele ar trebui să fie destul de impresionante.

Desigur, acest lucru îl ajută pe miliardarul Elon Musk să creadă cu tărie că o fază inevitabilă a viitorului umanității este călătoria și colonizarea lui Marte. Însă pentru a ajunge acolo, va avea nevoie de o navetă mare cu multă putere. Naveta spațială a SpaceX ar putea fi acea navetă și, dacă Musk își dorește, posibil să și reușească.