Când va fi gata planul lui Elon Musk de-a ajunge pe Marte

Când va fi gata planul lui Elon Musk de-a ajunge pe Marte

SpaceX intenționează să înceapă asamblarea unui prototip al masivei rachete Super Heavy. Este menită să ducă Starship pe orbită.

Elon Musk a dezvăluit planul luni la summit-ul virtual Humans to Mars. „Va fi destul de grozav”, a spus el, citat de CNET.

Naveta spațială Starship a companiei este proiectată să fie suficient de mare pentru a transporta până la 100 de pasageri până pe Marte – ceea ce înseamnă că amplificatoarele sale de rachete vor trebui să fie și ele masive pentru a oferi suficientă propulsie.

Musk spune că prototipul ar putea fi gata luna viitoare

Cele mai mari provocări cu care se confruntă încă sunt în mare parte unice pentru nava spațială orbitală. Cu alte cuvinte, cu tot ce SpaceX a realizat deja până acum cu dezvoltarea Starship, ar putea fi foarte bine pregătită să construiască un prototip Super Heavy complet capabil chiar acum.

Racheta Super Heavy va fi mai înaltă decât o întreagă rachetă Falcon 9 sau chiar decât racheta Falcon Heavy și va fi cea mai mare rachetă cu combustibil lichid construită vreodată.

De fapt, potrivit lui Musk, un rapel Super Heavy va avea de două ori mai multă forță decât racheta Saturn V care transporta astronauții Apollo pe Lună – și mai mult de trei ori forța propriului Falcon Heavy al companiei.

Musk a dezvăluit că racheta Super Heavy va avea 28 de motoare Raptor, un mic downgrade față de cele 31 planificate inițial. „Sunt încă multe motoare. Vom accelera acțiunile acestor motoare”, a promis Musk, adăugând că un singur motor Raptor ar putea ridica de 200 de ori greutatea sa.

Rămâne de văzut când va ajunge Starship pe orbita Pământului. „Acesta este un teritoriu neexplorat”, a recunoscut Musk. „Nimeni nu a făcut vreodată o rachetă orbitală complet reutilizabilă”.