România, pusă la colț din cauza poluării: ce (nu) a făcut Guvernul

de: Ciprian Ioana
12 02. 2020

România stă prost la multe capitole în comparație cu alte țări europene. Poluarea e doar unul dintre ele.

Guvernul de la București, indiferent de cine a fost condus, a fost pus la colț în multe probleme. Bruxellesul analizează atent ce se întâmplă în spațiul comunitar și, din când în când, intervine. O face atunci când consideră că avertismentele n-au fost luate în seamă.

Sau, pur și simplu, autoritățile nu și-au făcut treaba.

România a fost pusă recent pe o listă a „rușinii”, alături de alte state membre – Grecia și Malta. Totul din cauza poluării. Comisia Europeană a somat cele trei țări să-și adopte programele naționale de control al poluării atmosferice. Primu pas ar fi oprirea defrișărilor ilegale.

Ce trebuie să facă România în cazul poluării

Comisia Europeană a cerut României în mod imperativ să oprească tăierile ilegale de păduri şi să implementeze corect regulile europene privind gestionarea arborilor tăiaţi. Practic, Guvernul de la București a fost pus la zid pentru că n-a făcut nimic în acest sens.

„Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate”, se arată în recomandarea CE.

România are la dispoziție o lună de zile pentru a veni cu soluții și pentru a rezolva cele semnalate de Comisia Europeană.

Ce nu a făcut Guvernul

România, la fel ca Grecia și Malta, ar fi trebuit să transmită la Bruxelles programle naționale de control al poluării. Ar fi trebuit trimisă documentația până la 1 aprilie 2019, dar suntem deja în 2020. Termenul a fost, așadar, depășit cu mult.

„Prin urmare, Comisia a decis să emită o scrisoare de punere în întârziere, acordând acestor țări două luni pentru a răspunde și pentru a-și adopta și comunica planurile până la acest termen limită. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române, elene și malteze un aviz motivat”, arată CE.

Înainte de a trage aceste semnale de alarmă, oficialii europeni au luat și unele măsuri dure. A fost deschisă procedura de infringement pentru că Bucureștiul, Iașul și Brașovul nu au rezolvat problema poluării.

În cazul poluării din Bucureşti, Capitala se poate ajunge cu o amendă între 100.000 şi 400.000 de euro.