România, pe primele locuri într-un clasament la care nu te-ai fi așteptat: ce legătură au PFA-urile
România ocupă rareori locuri fruntașe în clasamentele realizate la nivel european atunci când aceste topuri vorbesc de bine. Totuși, vine cu o surpriză atunci când vine vorba de piața muncii. Surpriză ce e influențată de PFA.
România se află în multe cazuri în coada clasamentelor europene atunci când vine vorba de bunăstare, niveluri salariale sau alte aspecte ce țin de economie. Dar pare că s-a descurcat mult mai bine la alte capitole. Cum ar fi ponderea muncitorilor liber profesioniști.
Țara noastră ocupă primele locuri în UE atunci când vine vorba de persoane care nu au un contract de muncă și preferă să activeze ca liber profesioniși, adică pe cont propriu – după modelul freelancerilor. Datele au fost analizate pe un eșantion format din persoane cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani.
România, pe locuri fruntașe în UE la un domeniu la care nu te-ai fi așteptat
Potrivit datelor Euroostat, Românie e pe primele locuri în UE când vine vorba de ponderea lucrătorilor pe cont propriu. Astfel, la nivel eruopean există 18 milioane de persoane cu vârsta între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană încadrate în categoria freelanceeri/PFA/ alte asemenea activități. Înseamnă cam 9% din totalul persoanelor angajate.
Surpriza vine atunci când sunt analizate datele pe țări. Eurostat arată că statele membre cu cea mai mare pondere a lucrătorilor pe cont propriu sunt Grecia (21% din totalul persoanelor angajate), urmată de Italia (15%), Polonia şi România (ambele cu 14%). În contrast, ţările cu cea mai mică pondere a lucrătorilor pe cont propriu în totalul persoanelor angajate sunt Danemarca şi Luxemburg (ambele cu 4% din din totalul persoanelor angajate), urmate de Germania şi Suedia (ambele cu 5%).
Pe sectoare de activitate, aproape o cincime (19%) din numărul total al lucrătorilor pe cont propriu din UE lucrau în 2019 în sectorul „agricultură, forestier şi pescuit”.
Urmează lucrătorii pe cont propriu din „comerţul angro şi cu amănuntul, repararea vehiculelor cu motor şi motocicletelor” şi „activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice” (ambele cu 14%), „construcţii” (11%), „activităţi în domeniul sănătăţii umane şi asistenţei sociale” (7%).