Robotul Victor, creat de români, e noul „angajat” al Spitalului Universitar de Urgență București

de: Paula Artin
20 10. 2020

Un robot autonom denumit Victor este noul angajat al Spitalului Universitar de Urgență București. Potrivit unui mesaj pe Facebook al Reprezentanței Comisiei Europene în România, robotul a fost creat de compania românească Modulab.

Compania românească a beneficiat de sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de cel al Uniunii Europene, prin programul Orizont Europa 2020, lucru care a contribuit la intensificarea producției a start-up-ului românesc, potrivit unui comunicat al BERD.

De ce angajăm un robot în spitale?

Robotul, care a luat numele bacteriologului român Victor Babeș, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne, omoară microorganisme patogene, inclusiv coronavirusul, prin utilizarea radiațiilor UV-C.

În ultimii patru ani, Modulab, o companie din domeniul prototipării și inovației tehnologice creată de frații Paul și Andrei Popescu, s-a focusat  asupra roboticii. Cei doi frați au reușit să dezvolte o gamă largă de roboți industriali sau umanoizi.

Primul exemplar al robotului autonom MUV Smart a fost donat Spitalului Universitar de Urgenţă București, în luna iulie, de către Banca Comercială Română (BCR).

MUV Smart/Steriliser, dezvoltată de Modulab, este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact, prin intermediul unei surse de radiaţie UVC.

Robotul Victor este capabil să navigheze spaţii complexe evitând coliziunile și să detecteze prezenţa oamenilor, pentru a-și dezactiva lămpile. Poate fi supravegheat și controlat și de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii Android.

Robotul a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă ( SUUB), a fost supus unui prim set de teste, în urma cărora și-a început activitatea de colectare a datelor despre spaţiile care necesită dezinfecţie, de cartografiere și dezinfectare.

MUV Smart/Steriliser are o capacitate totală de 5,2 Kw și o autonomie de peste cinci ore, putând steriliza un spaţiu de 20-30 de metri pătraţi în aproximativ zece minute. Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiţi, care ajută platforma să navigheze în mod autonom în orice tip de spațiu, dar și să interacționeze cu mediul.

Robotul Victor își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare al unui spaţiu cu peste 30% faţă de dispozitivele care trebuie acţionate manual.

“Este o idee foarte îndrăzneaţă care poate să evolueze și să genereze concepte noi, automatizări noi și poate să creeze premisele unei colaborări foarte ample”, declară prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, manager interimar SUUB.