Resturi vulcanice plutitoare au adus noi forme de viață în Australia

de: Paula Artin
22 08. 2020

Bucățile plutitoate de resturi vulcanice, venite din sud-vestul Pacificului, au adus cu ele un cadou neașteptat. Rocile conțin sute de milioane de organisme de reconstruire a coralilor, care ar putea fi în beneficiul Marii Bariere de Corali.

Câmpul enorm de piatră ponce, format din trilioane de particule de piatră, a fost aruncat în apă în august 2019 de un vulcan subacvatic, aflat pe coasta de nord-vest a insulei Vava’u din Tonga.

În latura sa cea mai mare, câmpul plutitor măsoară circa 167 kilometri pătrați. Oamenii de știință au făcut predicții legate de faptul că resturile vulcanice se vor îndrepta către Australia, iar acum tot mai multe granule de piatră ponce sosesc pe plajele din sud-estul Queensland.

Profesorul Scott Bryan de la Universitatea de Tehnologie din Queensland monitorizează plajele încă de la începutul lunii aprilie 2020. El speră că piatra ponce va reconstitui unele dintre recifele de corali din Australia, transportând corali sănătoși și alte materiale biologice care au fost colectate pe drum.

“Fiecare bucată de piatră ponce este o casă și un vehicul pentru un organism, iar acest lucru este extraordinar”, a afirmat profesorul Bryan.

„Extraordinar este și faptul că numărul mare de indivizi și diversitatea aceasta de specii au fost transportate în doar câteva luni, la mii de kilometri depărtare. Am identificat peste 100 de specii diferite atașate de piatră ponce, o diversitate mare de plante și animale”, a adăugat el.

Merită să ne facem speranțe?

Pe lângă entuziasmul profesorului Scott Bryan, alți cercetători se mențin sceptici, întrucât, spun ei, povestea ar fi fost transformată în ceva senzațional după apariția știrii care pretindea că “Marea Barieră de Corali va fi salvată”.

Dr. Rebecca Albright, biolog de la Academia de Științe din California, a declarat pentru Scientific American în 2019:

„Până când piatra ponce va ajunge în Australia, va exista o comunitate diversificată de lucruri care trăiesc pe ea. Dar coralii vor fi actorii majori? Nu, absolut deloc. Este chiar posibil să-i afecteze”.

Cu toate acestea, profesorul Bryan recunoaște că piatra ponce nu va fi suficientă pentru a salva Marea Barieră de Corali, dar speră că țărmurile Australiei vor respira un nou aer. “Este aproape ca o injecție cu vitamine pentru Marea Barieră de Corali. Piatra ponce nu va putea să atenueze efectele schimbărilor climatice asupra Marii Bariere de Corali, fără alt ajutor„.