Realitatea beneficiilor izolării: câte vieți au fost salvate, de fapt, în Europa

de: Alexandru Puiu
09 06. 2020

Foarte mulți oameni contestă beneficiile izolării din ultimele luni, având în vedere impactul economic dezastruos. Realitatea este însă un pic mai complexă.

Dacă ar fi să compari numărul de decese înregistrate în ultimele luni din cauza pandemiei de coronavirus cu numărul oamenilor care au rămas fără un loc de muncă, comparația ar fi eronată. În mod corect, ar trebui să compari numărul persoanelor care ar fi putut să moară dacă măsurile de izolare nu ar fi fost impuse la scară largă, în cele mai multe țări ale lumii, începând cu China și continuând cu Europa.

Un grup de cercetători de la Imperial College of London au realizat o analiză elaborată pe metoda modelării, pentru a-și forma o opinie informată în ceea ce privește viețile care au fost salvate în izolare. Restricțiile impuse în ultimele luni la scară largă au fost o lovitură puternică pentru foarte multe industrii. Închiderea restaurantelor și a școlilor a reprezentat doar vârful piramidei. Cu toate acestea, beneficiile pe partea de sănătate au fost cât se poate de autentice.

Aproximativ trei milioane de decese au fost prevenite în Europa, în ultimele luni, din cauza infecțiilor cu Covid-19. În cadrul unui studiu bazat pe metoda modelării referitor la impactul măsurilor de izolare în 11 state europene, cercetători au tras concluzia că restricţiile draconice impuse, cea mai mare parte a lor în luna martie, au avut un ”efect substanţial” şi au contribuit la scăderea ratei de reproducere a infecţiei sub valoarea unu până la începutul lunii mai.

În ceea ce privește numărul de bolnavi, în absența măsurilor de distanțarea socială, acesta ar fi ajuns între 12 și 15 milioane de persoane doar pe teritoriul a 11 țări din UE, Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia. Având în vedere rata deceselor în aceleași teritorii, raportate la numărul de bolnavi ipotetici, în contextul în care sistemele medicale ar fi făcut cu greu față exploziei numărului de îmbolnăviri, aproximativ 3,1 milioane de oameni și-ar fi pierdut viața din cauza Covid-19. ”Măsurarea eficacităţii acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul lor economic şi social şi ar putea indica o cale de urmat de care este nevoie pentru a menţine controlul”, au precizat cercetătorii într-un rezumat al descoperirilor.