Proiectul SF prin care îți vor fi livrate acasă cumpărături, medicamente tocmai a fost pus în aplicare
Pe distanțe scurte, de câțiva kilometri până la câteva zeci de kilometri, transportul se face în prezent terestru. Cum ar fi să se poată și altfel?
Ce vizează atât firmele mari de curierat, cât și operatorii și companiile specializate în rețelistică e punerea în aer a dronelor care pot livra pachete. Astfel, acestea ajung mai repede și cu mai puțin risipă de timp din partea oamenilor, care sunt mai valoroși folosiți în alte domenii decât transportat colete.
În prezent, Vodafone și Ericsson au anunțat testarea cu succes a proiectului prin care să livreze bunuri și servicii esențiale prin intermediul rețelelor mobile. Testele au fost realizate în Germania și au arătat că, prin intermediul rețelelor mobile, pot fi stabilite coridoare de zbor sigure. Ericsson e furnizor de echipamente 5G, iar Vodafone e operator telecom, de unde și parteneriatul dintre cele două.
Cum testezi transportul cu drona prin rețea mobilă?
Procesul de testare s-a desfășurat la centrul de inovare Vodafone din Aldenhoven, Germania și s-au utilizat date despre traficul de rețea pentru a se asigura că rutele dronelor evită zonele cu acoperire mai slabă sau pe cele cu un trafic intens în rețea. Astfel, dronele au avut o conectivitate constantă, de la punctul de plecare până la destinație, iar pentru a pune la punct conexiuni sigure și fiabile între dronă și centrul de control, operatorii pot folosi hărți care să le indice aria de acoperire.
Funcționarea dronelor în rețelele fixe este limitată de câmpul vizual, dar utilizarea rețelelor mobile pentru livrarea de bunuri și servicii, cu ajutorul dronelor, va extinde semnificativ aria de funcționare. Astfel, apare un potențial de inovație pentru o gamă largă de servicii de livrare, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de servicii medicale de urgență.
De asemenea, se analizează modul în care dronele pot fi utilizate pentru monitorizarea infrastructurii de utilități, a celei industriale, precum și a infrastructurii rețelelor mobile, dar și în cazurile de urgență sau pentru intervenții în cazul unor dezastre naturale.
Totodată, cele două companii au analizat și modul în care anumite funcții ale dronelor ar putea fi controlate prin intermediul rețelei – cum ar fi capacitatea de a îmbunătăți instantaneu calitatea unei camere video aflată la bord, fără a afecta și alte servicii. Astfel de posibilități ar fi relevante în situațiile în care transmisia video în direct nu ar fi necesară pe parcursul întregului zbor, ca de exemplu în cazul inspectării unui pod suspendat.
Reducând implicarea factorului uman, dronele pot optimiza timpii și costurile și pot îmbunătăți procesul de analiză a datelor, fapt care le va permite companiilor să își estimeze mai bine performanțele operaționale. Totodată, apar și noi scenarii de utilizare (de exemplu, estimări ale locațiilor geografice sau informații meteorologice), astfel încât dronele să poată evita literalmente condițiile meteorologice nefavorabile.
Una dintre utilizările cu adevărat importante pentru societate vizează livrarea de medicamente, bazată pe cerere și nevoie, spre deosebire de capacitate. În vremuri incerte, asemenea cazuri de utilizare sunt foarte importante, iar faptul că dronele pot acționa dincolo de câmpul nostru vizual într-un mod sigur, este cu adevărat uimitor.