Programul Rabla Plus: câți români s-au înghesuit să-și ia mașini electrice cu subvenția de la stat
Programul Rabla Plus merge bine și-n vremuri de criză. Subvenția acordată de stat, cea mai mare din UE, se dovedește a fi un magnet.
2020 poate fi considerat anul în care industria auto virează mai tare spre modelele electrice. Ministrul Mediului susține că au fost deja rezervate peste 4.000 de maşini electrice prin programul Rabla Plus. E drept și că subvenția e extrem de atrăgătoare și, mai mult de atât, producătorii au venit cu modele din game variate.
Ministrul Mediului crede că programul e un real succes.
Interes pentru programul Rabla Plus
Programul Rabla Plus vine numai bine în contextul în care guvernele europene sunt presate să vină cu soluții pentru reducerea poluării.
„În anul 2050 trebuie să atingem neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor, ceea nu se poate fără a reduce emisiile de carbon în sectorul de transport, responsabil de un sfert dintre emisii. Astfel că va trebui să identificăm soluţii să reducem cu cel puţin 90% nivelul de emisii din transporturi. Mă refer şi la transportul rutier, dar şi la aviaţie, la transportul feroviar şi maritim. Unele state se vor adapta, iar unele mai greu sau niciodată”, a spus ministrul.
În acest context, parcul auto al României trebuie reînnoit.
„Nu este un secret că Bucureştiul este foarte poluat. Încălzirea rezidenţială generează foarte multă poluare şi, pe de altă parte, un alt factor care contribuie în mod semnificativ la poluarea aerului din Bucureşti este transportul. Avem în România şi în Bucureşti un parc auto foarte vechi comparativ cu celelalte mari capitale ale UE, iar emisiile sunt pe măsură”, a continuat Fechet. El a susţinut că Ministerul Mediului înţelege importanţa încurajării autovehiculelor electrice, iar viitorul imediat poate fi reprezentat doar de maşini care poluează fie deloc, fie foarte puţin. „Avem cea mai mare primă pentru autoturisme electrice, aproape 10.000 de euro, 45.000 de lei. Anul 2020 poate fi numit ‘anul maşinilor electrice’, întrucât avem deja rezervate în programul Rabla Plus peste 4.000 de maşini, peste 90% dintre ele full electric. Deci avem rezervate în 2020 mai multe autovehicule electrice decât în toată istoria programului Rabla Plus însumată”, a precizat ministrul.
De precizat că a contat mult și modificarea programului. Atfel, se permite și achiziționarea automobilelor electrice înmatriculate cu cel mult 6 luni în urmă și cel mult 6.000 kilometri parcurși. Astfel, este facilitată achiziția de mașini electrice ce au făcut parte din flotele de demo sau test-drive.