Primul eșec major în cazul vaccinului din Europa: de ce a suspendat AstraZeneca testele
Echipa de cercetători a grupului farmaceutic AstraZeneca anunța progrese uimitoare în dezvoltarea unui potențial vaccin împotriva noului tip de virus. Numai că lucrurile s-au blocat pentru moment, iar testele au fost suspendate fix când se credea că totul merge bine.
Cercetătorii din toată lumea lucrează la foc automat pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului tip de virus. Progrese se fac în America, China, dar și-n Europa. Cele mai promițătoare vești veneau de la grupul farmaceutic AstraZeneca, care trecuse deja prin mai multe faze de testare.
Numai că procesul a fost acum suspendat din cauza faptului că unul dintre voluntari a suferit, după cum susțin specialiștii, de o boală inexplicabilă.
AstraZeneca a suspendat testele cu potențialul vaccin
Studiile clinice au fost suspendate după ce echipele de cercetători de la AstraZeneca și Universitatea Oxford au semnalat o boală apărută în mod inexplicabil la un participant la studiu. Compania AstraZeneca a descris oprirea drept “o pauză de rutină”, fiind posibil ca procedura să fie reluată în câteva zile.
Chiar dacă se consideră că nu e nimic grav sau că procesul poate fi îmbunătățit, suspendarea testelor dă peste cap calendarul asumat de AstraZeneca și cei de la Oxford, care promiteau că există șanse de a pune produsul pe piață până la finalul anului. Deocamdată, compania nu a dat detalii despre natura bolii voluntarului și nici despre starea acestuia. A precizat însă că acesta se va vindeca.
ÎPe fir au intrat, însă, și autorităţile de reglementare, cele care trebuie să decidă dacă testele se vor relua sau nu.
“În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare, dar trebuie verificate independent înainte de a continua”, a explicat un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.
Testarea vaccinului de la AstraZeneca, ce poartă numele de AZD1222, se desfășoară, în diferite stadii, în Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud și India, iar numărul voluntarilor e de aproximativ 30.000.
De precizat că UE are mare încredere în dezvoltarea acestui vaccin și a decis să achiziționeze în avans 300 de milioane de doze. Grupul farmaceutic britanico-suedez a primit confirmarea că primele 300 de milioane de doze de vaccin vor fi cumpărate chiar de Comisia Europeană. Dintre acestea, României ar urma să-i revină undeva la peste un milion.