Primești amendă și de 2.900 lei dacă faci asta. Majoritatea șoferilor încalcă aceste reguli

de: Andrei Simion
03 06. 2020

Punctul de amendă a rămas, în 2020, la nivelul din 2019. Asta chiar dacă a crescut salariul minim brut pe economie. Totuși, există o clasă de sancțiuni în care se pot încadra diverse abateri ale șoferilor și care pot aduce amenzi de până la 2.900 de lei.

Pentru o perioadă de circa o săptămână (între 1 și 8 ianuarie), punctul de amendă a fost de 223 lei (10% din salariul minim brut). Totuși, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a înghețat punctul de amendă la 145 lei, ca în 2019.

În acest context e bine să știi clasele și cum fluctează amenzile:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei
  • clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei

Cum poți ajunge să iei amendă de până la 2.900 de lei fără să-ți dai seama

Conform Codului Rutier, clasa IV de amenzi presupune acordarea unui maxim de 20 de puncte-amendă. Sigur, contează foarte mult cât de gravă e fapta și ce-ai făcut, mai precis, dar dacă nu ești atent poți ajunge foarte ușor să plătești așa mult.

De exemplu, riști să iei până la 20 de puncte-amendă, dacă schimbi direcţia de mers prin viraj spre stânga, dacă prin aceasta se încalcă marcajul longitudinal continuu care separa sensurile de circulaţie și, eventual, pui în pericol viața altor participanți la trafic sau produci un accident. Totodată, intră în aceeași serie de fapte și pătrunderea într-o intersecţie dirijată prin semafoare, dacă prin aceasta se produce blocarea circulaţiei în interiorul intersecţiei.

Mai grav e însă conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care prezintă deficiențe periculoase sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat. Aici, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, însemnând între 9 – 20 puncte-amendă. La 20 de puncte-amendă deja vorbim de 2.900 lei.

Trebuie să ai grijă și că e pedepsită neefectuarea radierii vehiculelor din evidenta, în cazurile şi termenele prevăzute de lege, dar și conducerea unui vehicul cu tracţiune animală neînregistrat.

Și mulți șoferi comit o greșeala considerabilă. E contravenție deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept. Ai o listă completă cu acestea aici.