Prima Casă devine oficial: cum iei bani pentru casă și care sunt limitele

de: Răzvan Băltărețu
10 03. 2020

Programul Prima Casă va fi schimbat în 2020. Vestea bună e însă că a trecut de Parlament și acum ajunge la Klaus Iohannis, președintele României, pentru promulgare. Dacă voiai să profiți de un credit pentru locuință, ai câteva restricții de care să ții cont.

Pentru 2020, programul Prima Casă a fost modificat în programul social „O familie, o casă”. Odată cu această schimbare vor mai putea accesa credite pentru locuințe doar persoanele cu venituri sub un anumit prag. Dar aceste credite pentru persoanele din grupuri vulnerabile vor fi garantate integral de stat. Proiectul de lege a fost adoptat pe 10 martie, prin vot final, în Camera Deputaților.

Programul Prima Casă, în noua formulă, prevede subvenții mai mici și restricții mai mari pentru accesarea unui credit. Asta comparativ cu un plan de modificare a programului clasic Prima Casă anunțat de Guvern în mai 2019. Programul social de acum a fost inițiat de Eugen Teodorovici, senator PSD și fost ministru de Finanțe.

Cine poate primi bani prin noul program Prima Casă

Cei care ar vrea să acceseze astfel un credit trebuie să aibă venituri nete lunare sub 4.500 de lei (per beneficiar sau beneficiar împreună cu soția sau soțul). Totuși, dacă sunt unul sau mai mulți copii în cadrul familiei, limita urcă la 7.000 de lei, notează Profit.ro. Dobânda va fi subvenționată, cu 0,5% în cazul familiilor cu un singur copil și cu 1% în cazul celor cu doi sau mai mulți copii.

În programul clasic Prima Casă, împrumuturile contractate erau garante de stat în proporți de 40 până la 50%. Acum, garantarea se duce la 100%, dar doar pentru că e vorba de grupuri vulnerabile și nu sunt incluse dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Totodată, pentru aceste categorii va fi aplicată o reducere de 2% a ratei dobânzii creditului garantat.

Totodată, este menținut avansul minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței. Iar prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 euro echivalent lei. Valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.

Programul Prima Casă a pornit în 2009 și a fost activ până în decembrie 2018. A fost gândit ca un ajutor pentru cetățenii care au sub 35 de ani și vor o casă. În aproape 11 ani, au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.