Premieră deosebită în știință: cum a fost fotografiat un singur atom?

de: Ozana Mazilu
16 09. 2020

Te-ai întrebat vreodată cum arată un atom? Aceste blocuri de materie obișnuită sunt de un milion de ori mai mici decât un fir de păr, ceea ce le face imposibil de văzut, chiar și la microscop. Adică până acum.

David Nadlinger, doctorand în cadrul Departamentului de Fizică al Universității din Oxford, tocmai a câștigat premiul cel mare la concursul de fotografie științifică organizat de Consiliul de Inginerie și Cercetarea Științelor Fizice (EPSRC) pentru imaginea sa revoluționară a unui atom.

Intitulată “Single Atom in an Ion Trap”, fotografia lui Nadlinger arată un singur atom de stronțiu încărcat pozitiv, suspendat într-un câmp electric între doi electrozi metalici. Pentru a avea o idee de dimensiune, cele două vârfuri de ac sunt la doar doi milimetri distanță.

Un zoom foarte mare pe imagine ne permite să vedem acest mic punct de lumină și este un mod incredibil de unic de a vedea această particulă mică.

Cum a putut Nadlinger să fotografieze atomul?

La ceea ce ne uităm este, de fapt, particula care emite lumină. Atomul a fost iluminat mai întâi folosind un laser de o culoare specifică roșu-violet. Astfel, el absoarbe și apoi emite această lumină, făcând posibilă captarea cu o cameră obișnuită, folosind o expunere îndelungată. Fotografia pe care o privim a fost făcută printr-o cameră de înaltă rezoluție.

„Ideea de a putea vedea un singur atom cu ochiul liber mi s-a părut o punte minunată directă și viscerală între lumea cuantică minusculă și realitatea noastră macroscopică”, a spus Nadlinger. Imaginea sa i-a permis să împărtășească cercetările zilnice cu lumea, făcând publicul entuziasmat de fizică într-un mod nou și unic.

Imaginea câștigătoare a fost selectată din peste 100 de fotografii care au fost trimise de cercetători, care au primit finanțare EPSRC. Este al cincilea an al concursului, cu o mare varietate de imagini care arată diversitatea cercetărilor științifice. „În fiecare an suntem uimiți de calitatea și creativitatea participărilor la competiția noastră și anul acesta nu a fost o excepție”, a declarat profesorul Tom Rodden, director executiv adjunct al EPSRC, care a fost în juriul concursului. „Arată că cercetătorii noștri vor să spună lumii despre frumusețea științei și ingineriei”.