Se întâmplă acum la pompă, toți șoferii cu ochii-n patru: cum arată prețurile la benzină și motorină

de: Andrei Simion
02 10. 2020

Prețurile la benzină și motorină au fost extrem de volatile anul acesta și puternic influențate de pandemia de coronavirus. Acum, la pompă au loc ceva modificări la început de weekend.

Prețurile la benzină și motorină în România diferă în funcție de localitatea și stația în care alimentezi. Totuși, la început de weekend se pot observa câteva modificări, mai ales că există încă tendința de a pleca la drum în weekend, chiar dacă sezonul estival s-a încheiat. Destinațiile de munte, spre exemplu, sunt preferate.

Așadar, ca să-ți faci o idee despre cum evoluează prețurile acum, iată o mică trecere în revistă.

Ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină la început de weekend

Potrivit peco-online, prețul unui litri e benzină standard oscilează la stațiile din București între 4 lei și 42 de bani și 4 lei și 46 de bani, depinde unde alimentezi. Pe de altă parte un litru de motorină standard, tot în București, costă vineri, 2 octombrie, între 4 lei și 32 de bani și 4 lei și 39 de bani.

De menționat că există stații de alimentare care oferă discounturi în weekend, promit carburanți mai ieftini sâmbăta și duminica.

Specialiștii susțin că prețul țițeiului va fi influențat puternic de pandemie și-n perioada următoare. Astfel, OMV Petrom estimează că în 2021 încă se vor resimți efectele pandemiei COVID-19. Se vine cu o estimare de preț al ţiţeiului de 50 dolari/bbl;

  • estimările preţului ţiţeiului pentru 2022 şi 2023 au fost reduse la 60 dolari/bbl de la 70 dolari/bbl, respectiv 75 dolari/bbl;
  • pentru perioada 2024 – 2029, este estimată o cotaţie a ţiţeiului Brent de 65 dolari/bbl (anterior 75 dolari/bbl), care se estimează că va scădea gradual la 60 dolari/bbl până în 2035.

Începând cu 2035, Petrom ia în calcul o cotaţie a ţiţeiului Brent de 60 USD/bbl (anterior 75 USD/bbl). Toate estimările după anul 2025 sunt în termeni reali, la nivelul anului 2025.

„Ne aşteptăm ca actualizarea estimărilor de preţ al ţiţeiului să conducă la ajustări nete de depreciere nemonetare de aproximativ 800 milioane de lei după impozitare, care includ atât ajustări de depreciere pentru active necorporale de explorare, cât şi ajustări nete de depreciere pentru active corporale”, au declarat reprezentanţii companiei.