Decizia pentru România care te face să iei în calcul o mașină electrică
Cei mai mulți producători auto au scos pe piață modele electrice. Există, însă, câteva impedimente pentru care nu-s adoptate la scară largă.
România știe că trebuie să se alinieze la trendul mondial și să respecte limitele de poluare. Guvernul trebuie să se comporte în acord cu ceea ce se întâmplă la nivel european, acolo unde este o mare presiune pentru soluții prietenoase cu mediul.
Una dintre ele se referă la normele impuse producătorilor auto. Pentru a le respecta, aceștia trebuie să vină pe piață cu modele electrice sau hibrid. Mulți dintre ei s-au adaptat, dar lumea încă nu cumpără într-o mare proporție. Una dintre probleme ar fi lipsa infrastructurii, adică nu prea ai unde să-ți încarci mașina electrică.
Un proiect măreț își propune să rezolve această problemă în România.
Proiectul care te-ar putea face să treci la mașină electrică
În următorii doi ani, în România, Italia și Spania se vor regăsi aproximativ 3.000 de stații de încărcare, promit reprezentanții proiectului AMBRA-Electrify Europe. E vorba de un plan finanțat și de Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții, alături de Enel X.
Și România va beneficia de acest proiect, așadar, mai ales că e deficitară la acest aspect. Numărul stațiilor de încărcare e, după datele neoficiale, undeva sub 1.000. Sigur că e nevoie de mai mult pentru ca oficialii să se asigure că românii cumpără astfel de modele.
Grație noului proiect, staţiile de încărcare vor deveni parte a reţelei publice de infrastructură de încărcare a Enel X în Italia, Spania şi România, şi vor include modelele Quick (până la 22 kW AC), Fast (până la 50 kW DC fiecare) şi Ultra-Fast (până la 350 kW DC fiecare). Proiectul nu are costuri mici deloc.
E prevăzută o investiţie totală de 70,75 de milioane de euro, a cărei finanţare include 14,15 milioane de euro dintr-o finanţare acordată de Comisia Europeană prin INEA. Recent, și Comisia Europeană aprobase o schemă de sprijin public prin care România să-și dezvolte infrastructura de încărcare pentru vehiculele electrice. Guvernul de la București va putea investi 53 de milioane de euro în perioada 2020-2025 pentru a acoperi “zonele urbane, suburbane și rurale” cu stații de încărcare pentru mașini electrice.
Banii se vor duce către firmele care promit că pot implementa aceste soluții.