Orban și președintele Google, la Munchen: când ar putea ajunge gigantul tech în România

de: Alexandru Puiu
17 02. 2020

România este foarte activă pe piața globală de tech, dar mai mulți giganți din Silicon Valley au evitat să-și creeze sedii pe teritoriu românesc. Premierul speră să schimbe asta.

În țara noastră, avem birouri Microsoft, Google sau Uber, dar asta nu înseamnă că vorbim de sedii cu angajați numeroși care se ocupă cu localizarea serviciilor globale pentru piața românească. De cele mai multe ori, vorbim de un birou de marketing sau unul de suport tehnic, menit să ofere asistență tehnică românilor.

Nu există Facebook România sau Instagram, iar speculații despre prezența Amazon la noi există de aproximativ un deceniu, fără șanse reale de materializare. Premierul Ludovic Orban vrea să schimbe această situație și a făcut un prim gest în acest sens, printr-o întâlnire cu un director Google.

În urmă cu câteva zile, o delegație românească a fost prezentă la Conferinţa de Securitate de la Munchen. În acel context, premierul Ludovic Orban a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Kent Walker, vice-preşedinte pentru afaceri globale al companiei Google. În respectiva interacțiune, premierul României i-a prezentat interlocutorului avantajele mediului investiţional şi de afaceri din România.

Scopul final al interacțiunii a fost de a-l convinge pe oficialul Google să vină în România pentru a-și deschide un sediu local. Executivul a publicat și un comunicat de presă pe marginea subiectului. ”Premierul a adresat vice-preşedintelui Google invitaţia de a lua în considerare stabilirea unei prezenţe a companiei în ţara noastră”, a confirmat biroul premierului.

În mod previzibil, de la o simplă discuție sau invitație până la materializarea unui sediu Google pe teritoriu românesc, mai este o cale foarte lungă de parcurs. Gestul oficialului ne arată însă interesul actualului Guvern în investiții pe zona de tehnologie, chiar dacă Orban a vrut să saboteze de mai multe ori angajații din România pe acest segment de piață prin introducerea impozitării, un proiect despre care nu am mai auzit nimic, de mult timp.