Oamenii de știință au întinerit șoarecii. Cum funcționează acest proces la oameni

de: Ozana Mazilu
04 12. 2020

O echipă de oameni de știință a redat vederea la șoarecii vârstnici prin inversarea eficientă a procesului de îmbătrânire la nivel molecular.

Grupul de cercetători ai Facultății de Medicină de la Harvard a îndepărtat mii de markeri chimici, care se acumulează în timp, din ADN-ul șoarecilor. Astfel, ei au resetat celulele la o formă mai tânără.

La scurt timp după aceea, șoarecii care și-au pierdut vederea din cauze de vârstă sau leziuni ale nervilor din retină și-au recăpătat capacitatea de a vedea, relatează Nature.

Tehnica funcționează pe șoarecii testați. Dar la oameni?

Deși nu există încă niciun indiciu că aceeași tehnică va funcționa asupra oamenilor, este un indiciu izbitor că modificarea genetică poate inversa procesul îmbătrânirii, ce puțin pentru unele consecințe ale îmbătrânirii biologice naturale.

Mecanica celulară oferă acestor celule capacitatea de a reveni la o stare mai tănâră. Studiul, publicat recent în revista academică Nature, pare să demonstreze că este posibil să „inversăm” îmbătrânirea în cel puțin unele domenii.

Mai exact, echipa a exploatat și anulat modificările epigenetice specifice – modificări ale expresiei genei șoarecilor, mai degrabă decât genele în sine. „Am pornit cu o întrebare: dacă modificările epigenetice sunt factorul îmbătrânirii, putem oare reseta epigenomul?”, a declarant pentru Nature coautorul studiului și geneticianul de la Harvard Medical School, David Sinclair. „Poți oare inversa ceasul?”.

Cel mai șocant este faptul că șoarecii care și-au pierdut vederea din cauza leziunilor nervoase au reușit să producă noi nervi după tratament. „A fost ca o meduză care crește în locul leziunii”, a declarat coautorul studiului Yuancheng Lu pentru Nature. „A fost uluitor”.

Procesul de îmbătrânire biologică a fost inversat pentru prima dată

De asemenea, de curând, filmul “The Curious Case of Benjamin Button” a devenit realitate. Oamenii de știință din Israel au arătat că pot întoarce ceasul în cele două zone cheie ale corpului despre care se crede că sunt responsabile pentru fragilitatea și starea de sănătate care vine odată cu îmbătrânirea.

Astfel, oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au arătat că oferirea de oxigen pur persoanelor în vârstă în timp ce se afla într-o cameră hiperbară a crescut lungimea telomerilor cu 20%, într-o premieră a medicinei.