Noi detalii despre vaccinul anti-Covid: când va fi gata soluția de imunizare, conform OMS

de: Alexandru Puiu
07 10. 2020

Foarte mulți oameni speră să revină la un anumit nivel de normalitate în momentul în care se va descoperi și distribui un vaccin împotriva noului coronavirus.

Oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății sunt de părere că un vaccin anti-Covid ar putea fi gata înainte de finele acestui an. Declarația lui  Tedros Adhanom Ghebreyesus vine într-o perioadă în care s-a vehiculat destul de mult faptul că accesul la vaccin va fi definit de puterea financiară a statelor, iar cei mai privilegiați vor fi americanii și alte economii puternice occidentale.

În acest contextul, șeful OMS și-a manifestat speranța că vom avea parte de solidaritate, iar liderii politici vor contribui pentru a facilita o distribuire egală la nivel global a vaccinului, în momentul în care acesta va fi disponibil.

”Vom avea nevoie de vaccinuri și există speranță că până la finalul acestui an am putea avea un vaccin. Există speranță”, a spus Tedros, fără a elabora. Ca referință, nu mai puțin de nouă vaccinuri experimentale sunt în programul COVAX, al OMS, care vizează să distribuie două miliarde de doze până la finalul anului 2021.

Nu este însă foarte clar care vor fi primii beneficiari. Mulți sunt de părere că ar putea fi americani, care au făcut contribuții financiare semnificative la dezvoltarea câtorva iterații ale vaccinului. 

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume.

Conform experților, la momentul de față, una din zece persoane a fost infectată cu coronavirus la nivel mondial, în timp ce majoritatea populației planetei continuă să fie vulnerabilă în fața unei posibile infecții Cu SARS-CoV-2. Această estimare a fost oferită tot de OMS, luni.

„Cea mai bună estimare actuală [a OMS] ne spune că aproximativ 10% din populația globală ar fi fost infectată cu virusul. Procentul variază în funcție de țară, de mediul urban versus rural, și depinde de grupuri. Dar ceea ce înseamnă este că vasta majoritate a lumii rămâne în pericol”, a declarat Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Urgențe Sanitare. Cele mai mari probleme la momentul de față se pare că sunt în sud-estul Asiei, dar și în zone din Europa, mai ales în estul Mediteranei.