Metoda revoluționară care poate face comunicațiile mai sigure ca niciodată
O echipă de oameni de știință chinezi tocmai a îmbunătățit considerabil distanța la care se poate trimite un mesaj criptat cuantic.
Transmisia – care folosește o formă de criptare cuantică, numită distribuție de chei cuantice – a parcurs peste 1.200 de kilometri de pe orbită către o instalație de la sol, relatează Space.com. Aceasta este de peste 12 ori mai îndepărtată decât distanța înregistrată anterior. Experimentul sugerează o nouă eră atât a comunicațiilor prin satelit, cât și a folosirii instrumentelor cuantice.
Experți în domeniul cibersecurității au avertizat de mult că ori de câte ori computerele cuantice devin utile, vor face inutile cele mai convenționale forme de criptare. Asta înseamnă că vor putea fi folosite pentru a sparge criptarea clasică. Așa că și criptarea trebuie să se adapteze. Acest nou experiment demonstrează cum se poate face asta.
Securitatea cibernetică trebuie să țină pasul cu avansul general al tehnologiei
„O caracteristică remarcabilă a criptografiei cuantice, așa cum am demonstrat aici, este că o astfel de securitate este asigurată chiar dacă satelitul este controlat de un adversar”, a declarat fizicianul Universității de Științe și Tehnologie, Jian-Wei Pan.
Se dovedește că transmiterea mesajelor cuantice prin spațiu ar putea fi oricum mai bună decât comunicațiile terestre. Tehnica cuantică, așa cum este acum, este notoriu fragilă: semnalele sunt ușor de corupt, fizica cuantică fiind deja complicată. Așa că, pentru fotonii obscuri care sunt iradiați, vidul spațiului este ca o adiere frumoasă și blândă, fără turbulențe.
Această nouă metodă ar folosi un satelit de pe orbită joasă pentru a trimite mesaje criptate către stațiile cu bază la sol, cu o distanță considerabil crescută între cele două părți comunicante, în comparație cu alte metode de comunicare. Acest mecanism îmbunătățit ar putea revoluționa modul în care trimitem date sensibile, protejând informațiile oamenilor în timpul creșterii amenințărilor de securitate cibernetică.
Până când vom vedea însă așa ceva pentru uz general va mai dura câțiva ani.