Veninul de păianjen care ar putea fi folosit în analgezice la fel de puternice ca cele din prezent

de: Teodora Tudosie
16 04. 2020
Hal Gatewood / Unsplash

Oamenii de știință susțin că au reușit să dezvolte un medicament la fel de puternic precum opioidele. Dar avantajul ar fi că nu prezintă efectele adverse ale medicamentelor din prezent.

În ciuda rezultatelor bune pe care le dau opioidele în tratarea durerii, vin la pachet cu o problemă considerabilă: dependența. Mai departe, opioidele pot duce la dependență de substanțe mai puternice tocmai pentru că efectul dat de acestea nu mai e atât de intens pentru consumatori regulați. De unde și nevoia specialiștilor de-a identifica o substanță care funcționează la fel de bine, dar fără efecte adverse.

Partea și mai interesantă este „sursa” din care ar fi creat acesta. Vorbim despre venin de tarantulă, care ar servi drept bază pentru un asemenea medicament.

Mai concret, oamenii de știință au modificat veninul neurotoxic al unei tarantule cunoscute sub numele de păianjen chinezesc (Cyriopagopus schmidti) pentru a produce o proteină care acționează precum un calmant foarte puternic. Până acum, în urma testelor, medicamentul s-a dovedit a fi eficient în ceea ce privește șoarecii.

„Descoperirile noastre ar putea conduce la o metodă alternativă de tratare a durerii, fără efecte secundare, și ar putea reduce dependența multor persoane asupra opioidelor pentru ameliorarea durerii”, a declarat biologul Christina Schroeder de la Universitatea din Queensland din Australia.

De ce ar fi util un medicament la fel de puternic ca analgezicele de acum

Până acum, opioidele sunt printre cele mai bune substanțe folosite în medicină pentru tratarea diferitelor tipuri de durere. Partea proastă e că, de asemenea, creează și o foarte mare dependență, iar o supradoză este, evident, mortală. În 2018, opioidele au fost cauza a 46.802 de decese. Casa Albă a numit-o „cea mai gravă criză a medicamentelor din istoria SUA”.

Totuși, chiar și când aceste medicamente sunt folosite în mod corespunzător, efectele adverse sunt totuși multiple. Vorbim despre amețeală, greață, stare de somnolență, constipare sau dificultăți respiratorii.

Problemele cauzate de opioide i-au făcut pe cercetători să caute alternative. Au ajuns la concluzia că veninurile neurotoxice ar putea fi cele mai eficiente în dezvoltarea unui medicament la fel de puternic. Proprietățile lor amorțitoare și paralitice pot fi exploatate pentru a alina durerea, odată ce componenta letală a fost extrasă sau neutralizată.

Medicamentul pe bază de venin de tarantulă

Cercetătorii au experimentat și cu o peptidă (Huwentoxin-IV) din veninul acestei specii de păianjeni. Funcționează prin inhibarea activării substanțelor care declanșează receptorii durerii din sistemul nervos. „Studiul nostru a descoperit că o mini-proteină din veninul de tarantule a păianjenului chinezesc, cunoscută sub numele de Huwentoxin-IV, se leagă de receptorii durerii din organism”, a explicat Schroeder.

Noul medicament are această mini-proteină pe care cercetătorii au modificat-o să fie mai puternică și mai specifică în ceea ce privește receptorii durerii. Momentan, acesta a fost testat doar pe șoareci, însă rezultatele au fost promițătoare.