Cât de bine o duc țările în care s-a purtat masca de protecție în permanență

de: Teodora Tudosie
25 06. 2020
Matthew Tran / Unsplash

Diferența dintre numărul de decese din diverse țări este o consecință a mai multor factori însă, în primul rând, vorbim despre masca de protecție.

Deși lumea s-a mai relaxat în ultima perioadă, virusul încă îmbolnăvește și ucide oameni în fiecare zi. Una dintre principalele arme pe care le-am avut împotriva virusului, pe durata pandemiei, a fost purtarea măștii de protecție. Deși unii n-o văd necesară, o nouă analiză le-ar putea schimba părerea celor sceptici.

Potrivit datelor colectate la nivel global prin care se poate vedea cum se răspândește virusul, oamenii de știință pot vedea care sunt factorii care ajută la atenuarea răspândirii sale. Au ajuns la concluzia că cea mai eficientă metodă este masca de protecție.

Potrivit unui nou studiu pe baza datelor globale, din peste 198 de țări, statele care au impus imediat purtarea măștilor sau cele în care oamenii le-au adoptat rapid, încă de la începutul pandemiei, au avut rate ale mortalității de 100 de ori mai mici decât se preconiza inițial.

Per total, țările în care masca s-a purtat la scară largă au văzut rate ale mortalității care au crescut, în medie, cu 8% pe săptămână. În comparație, în țările în care masca nu s-a purtat, mortalitatea a crescut și cu 54%.

Cât de utilă este masca de protecție pentru micșorarea ratei mortalității

Un exemplu reprezentativ în acest sens este Thailanda. După ce virusul a început să se răspândească în China și ulteior în alte țări la finalul lunii ianuarie, părea că Thailanda ar fi urmat să fie lovită destul de rău. Asta pentru că statul thailandez este una dintre principalele destinații în care turiștii chinezi merg, de obicei. Totuși, până în ziua de azi, Thailanda are doar aproximativ 3150 de cazuri de persoane infectate cu noul virus și doar 58 de morți.

Experții spun că acest lucru s-ar datora mai multor factori, precum carantina sau urmărirea contacților. Totuși, folosirea măștilor de protecție s-a dovedit a fi mult mai utilă în limitarea răspândirii virusului. Thailandezii au început să le poarte încă de la început cu rigurozitate, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății menționa la început că măștile nu sunt absolut necesare.

Chiar și în prezent, deși Thailanda are doar puțin peste 60 de cazuri active de persoane care suferă de COVID-19, locuitorii statului asiatic continuă să poarte măștile de protecție atunci când ies în public, în proporție de 95%.

Și în Taiwan locuitorii au început să poarte masca de protecție încă de la început, ceea ce s-a văzut și în rata mortalității care s-a înregistrat în țară. Cercetătorii din cadrul John Hopkins au prezis în ianuarie că aceasta ar putea fi cea mai afectată țară din lume după China. Până în prezent, țara are sub 450 de cazuri de persoane infectate și doar șapte decese, la o populație de 23 de milioane de locuitori.