Masca din cupru care omoară virusul și ar limita răspândirea sa

de: Teodora Tudosie
19 05. 2020
Vera Davidova / Unsplash

Masca de protecție este printre puținele arme pe care le ai pentru a limita răspândirea virusului, iar cercetătorii spun că aceasta, din cupru, ar fi printre cele mai eficiente.

Poate ți se va părea un element ciudat de adăugat într-o mască de protecție, însă cuprul îți oferă câteva avantaje pe care alte materiale nu ți le dau. Cuprul poate distruge bacteriile și virusurile. Conține ioni încărcați pozitiv, care blochează virusurile care sunt încărcate negativ. Apoi, ionii de cupru pătrund în virusuri, oprindu-i să se reproducă. Partea și mai bună e că un studiu recent arată că noul coronavirus nu poate supraviețui prea mult pe suprafețele din cupru. De altfel, îl poate „dezactiva” în doar patru ore. Astfel, masca de protecție confecționată din cupru ar părea una dintre cele mai eficiente măști pe care să le folosești împotriva virusului.

De altfel, de-a lungul timpului, cuprul a fost folosit în fabricarea mânerelor de la ușile spitalelor sau suporturilor de perfuzii pentru a reduce răspândirea bolilor.

Cât de eficientă ar fi masca de protecție din cupru

Cuprul a ajuns și în materiale. Un exemplu concret este compania americană Cupron care a inventat un tip de material care conținea cupru acum un deceniu. Ulterior, un microbiolog s-a gândit că ar fi util și în spitale, așa că a inventat un model de mască din 99,95% plasă de cupru.

Acum, în contxtul pandemiei de coronavirus, mai multe companii s-au gândit să încorporeze cuprul în măști. Companii precum startup-ul pentru încălțăminte, The Futon Shop sau o companie israeliană de tehnologie numită Argaman au început să vândă astfel de produse. O masca din cupru de acest gen costă între 10 și 70 de dolari fiecare.

Măștile din cupru nu sunt cele mai eficiente metode de protecție împotriva virusului. Majoritatea măștilor de cupru de pe piață nu sunt la fel de eficiente precum masca N95, de exemplu, care se mulează perfect pe fața purtătorului. În schimb, măștile din cupru nu se potrivesc perfect și permit particulelor să intre prin goluri în lateral.

E știut faptul că măștile nu protejează neapărat purtătorul, ci îi protejează pe cei din jurul celui infectat, care poartă mască. Totuși, eficiența măștilor de cupru constă în faptul că virusul moare mult mai repede de pe suprafața lor, în comparație cu cele din bumbac, de exemplu, pe care virusul poate supraviețui chiar și câteva zile.