Ironia încălzirii globale: cum ar putea duce la dispariția industriei energetice

de: Alexandru Puiu
11 02. 2020

Încălzirea globală a dus la una dintre cele mai calde ierni din istorie. În acest context, cel mai mult a avut de suferit sectorul energetic, unul dintre principalii responsabili ai schimbărilor climatice.

Prețul gazelor naturale s-a prăbușit în ultimele luni din cauza consumului redus de gaze și factor termic. Mulți vor asocia această iarnă cu momentul izbucnirii coronavirus, dar s-ar putea să fie iarna care a dat startul crizei din industria energetică. Situația la nivel global legată de temperaturi a fost una șocantă.

Pentru petrecerea de Anul Nou din centrul Moscovei, unul dintre cele reci orașe din lume, zăpada a fost adusă cu camionul. În Japonia, mai multe competiții de ski au fost anulate, iar organizatorii Festivalului zăpezii au împrumutat zăpada.

Aceste detalii reprezintă o parte infimă din contextul care a dus la dezastrul de pe piața mondială a energiei. În timp ce temperaturile continuă să crească, producătorii, guvernele și furnizorii trebuie să găsească soluții creative pentru a compensa scăderea cererii. Ca referință, industria energiei se bazează pe temperaturile scăzute din emisfera nordică pentru creşterea cererii de petrol şi gaze care să încălzească locuinţele şi spaţiile de lucru în cele mai avansate economii ale lumii. Acest principiu nu a funcționat însă în iarna care pare să se fi încheiat.

Mai mulți activiști de mediu au atras atenția asupra ironiei întregului set de circumstanțe. Arderea de gaze naturale, petrol şi alţi combustibili pentru a încălzi locuinţele şi spaţiile de lucru sunt responsabile pentru 12% din emisiile de gaze cu efect de seră considerate vinovate pentru încălzirea globală. Când încălzirea globală scade cererea pentru factor termic, pare să fie vorba de karma.

Dacă vrei să asociezi o cifră precisă situației din piața de energie, Gary Ross, fondatorul firmei de consultanţă PIRA Energy, susţine că în luna ianuarie temperaturile ridicate au provocat o diminuare cu aproximativ 800.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol. Această cifră este echivalentă cu consumul total al Turciei.

Dacă ne uităm doar în Europa, luna trecută a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată, de la începerea măsurării temperaturilor. Serviciul Copernicus privind schimbările climatice susţine că temperaturile la suprafaţă au fost cu 3,1 grade Celsius peste medie.