Inteligența artificială ar putea fi alimentată prin fotoni

de: Paula Artin
04 08. 2020

Sistemele de inteligență artificială funcționează cu ajutorul unor rețele neuronale. Acestea încearcă să reproducă funcțiile creierului uman legate de procesul de învățare, pentru diferite aplicații.

O nouă abordare a fost propusă publicului, prin care calculele necesare rețelei neuronale vor fi realizate cu ajutorul luminii, și nu al electricității. În acest mod, un centru vectorial fotonic va putea multiplica în paralel matricea, îmbunătățind atât viteza, cât și eficiența modelelor curente de învățare computerizate.

Ce se întâmplă, mai concret

Sistemele de învățare automată, rețelele neuronale, sunt setate să poată lua singure decizii și să categorizeze informații necunoscute anterior.

Odată ce aceste rețele neuronale învață informația, ele pot ajunge să recunoască și să clasifice obiecte. Pot observa tipare recurente.

Unitățile de procesare fotonică stochează și procesează informațiile în paralel cu ajutorul unei interconexiuni electro-optice. Astfel, memoria optică poate fi citită și scrisă, iar unitatea de procesare fotonică se poate conecta cu alte structuri.

Majoritatea rețelelor neuronale conțin straturi multiple care încearcă să imite rețeaua de neroni ai creierului uman. O metodă mai eficientă de a realiza acest lucru este o funcție complexă care să multiplice matricele și vectorii împreună.

În prezent, procesoarele digitale potrivite pentru învățarea automată sunt limitate în ceea ce privește efectuarea unor operațiuni mai complexe la o acuratețe crescută. Acest lucru este cauzat de cantitatea mare de energie necesară și de viteza scăzută de transmisie a informațiilor electronice de la procesor la memorie.

Cercetătorii care au lucrat la acest proiect au arătat că viteza unităților de procesare fotonică este de 2-3 ori mai mare decât în cazul unităților electrice. Fotonii ar putea fi o soluție și în cazul rețelelor de mare viteză, cum ar fi rețeaua 5G.

“Unitățile de procesare fotonică pot salva cantități considerabile de energie, pot îmbunătăți viteza de reacție și pot reduce traficul informațiilor”, explică Marco Miscuglio, unul dintre autorii studiului.

Pentru utilizator, acest lucru înseamnă că informațiile sunt procesate mult mai rapid, deoarece o mare parte din informații este preprocesată și astfel rămâne doar o mică parte care trebuie transmisă către cloud sau către centrul de informații.