Mașinile închiriate controlate de la distanță de foști șoferi îți arată cât de nesigure pot fi

de: Teodora Tudosie
19 02. 2020

Tehnologia vine la pachet și cu o serie de erori, iar acestea pot avea loc chiar și în cazul serviciilor de închirieri auto.

Șoferii care închiriază mașini prin intermediul unei companii care oferă servicii de acest gen pot controla mașina folosită, chiar și după returnarea acesteia. Ne arată asta un șofer care a apelat la serviciile companiei Enterprise Rent-A-Car.

Primul caz a avut loc în iunie 2019. Atunci, Masamba Sinclair a apelat la serviciile companiei de închirieri auto. A închiriat de la Enterprise Rent-A-Car un Ford Expedition, pe care a conectat-o la aplicația producătorului de mașini, FordPass. Prin intermediul acesteia, șoferul are posibilitatea să-și folosească telefonul pentru a porni și opri motorul mașinii de la distanță, să blocheze și să deblocheze ușile, dar și să monitorizeze locația exactă a vehiculului. Pentru asta nu este nevoie decât de codul VIN de pe mașină, care trebuie introdus în aplicație. Este necesară apoi o confirmare de pe computerul de bord al mașinii.

Cinci luni mai târziu, aplicația de pe telefonul său este conectată încă la mașina pe care a folosit-o. Astfel, acesta ar putea controla de la distanță Ford-ul folosit, dar poate și să monitorizeze în permanență locația vehiculului.

Acum, același lucru i s-a întâmplat după ce a închiriat un Ford Mustang de la aceeași companie de închirieri auto. La câteva zile de la returnarea mașinii, Sinclair încă are control asupra acesteia.

Tehnologia vine cu probleme pentru companiile de închirieri auto

Nici compania care închiriază mașini și nici Ford nu au mecanisme suficient de utile pentru a rezolva această problemă. Enterprise spune că șoferii care închiriază mașini de la aceasta semnează un acord de închiriere care la amintește să-și șteargă datele de pe mașină înainte să o returneze. Totuși, clienții nu sunt avertizați de riscurile care se pot ivi dacă aplicația de pe telefonu unui fost șofer rămâne conectată la mașina pe care o închiriază. În schimb, acest lucru ar putea fi la fel de ușor realizat de companie. La fel cum își amintesc să verifice mașina de eventualele stricăciuni produse de un șofer, la fel de ușor ar putea să-și amintească să deconecteze toate aplicațiile conectate la mașină înainte s-o închirieze unei alte persoane.

De cealaltă parte, Ford susține că șoferii pot detecta dacă o altă persoană are acces la vehiculul pe care îl folosesc, prin diverse notificări de pe computerul de bord. De asemenea, spune și că le amintește companiilor de închirieri auto să deconecteze aplicațiile înainte de o nouă închiriere. Nimic din toate astea nu reprezintă o măsură care să poată contribui la rezolvarea problemei.

Totuși, Enterprise s-a sesizat și spune că a actualizat regulamentu de curățare a mașinilor pentru a introduce și o procedură de resetare.