În viitor ar putea fi posibil să iei LSD de la farmacie pe post de analgezic

de: Ozana Mazilu
28 08. 2020

Conform unor noi cercetări, dozele minuscule de medicament psihedelic LSD ar putea fi un analgezic eficient – poate la fel de puternic, au descoperit oamenii de știință, ca opioizii convenționali precum morfina.

„Acest studiu efectuat la voluntari sănătoși arată că o doză scăzută de LSD produce un efect analgezic în absența unui efect psihedelic, așa cum este evaluat de testele efectuate”, a declarat Jan Ramaekers, profesor de psihoparmacologie și toxicologie comportamentală la Universitatea Maastricht, într-un comunicat de presă. „Mărimea efectului analgezic pare comparabilă cu efectele analgezice ale opioidelor, cu efect la același tip de durere”, explică acesta.

Așa cum s-a descris în cercetările publicate în această săptămână în Journal of Psychopharmacology, Ramaekers și colegii săi au dat fie pastile placebo, fie „microdozele” LSD – între cinci și 20 de micrograme, comparativ cu cele 100 de micrograme sau mai multe pe care le poți găsi într-o doză recreațională. La studiu au participat până la 24 voluntari.

Apoi, au făcut un fel de test numit „cold pressor test”, în care subiecților li s-a cerut să scufunde o mână într-o cadă cu apă care fusese răcită până aproape de îngheț.

Ceea ce au descoperit a fost izbitor. Dozele foarte mici de LSD nu par să aibă un efect prea mare asupra percepției participanților la durere, dar doza de 20 de micrograme pare să scadă percepția durerii de către participanți cu un procent substanțial chiar de până la 20%.

„Datele prezente sugerează că dozele mici de LSD ar putea constitui o opțiune utilă de tratament pentru ameliorarea durerii, care nu este doar eficientă pentru pacienți, dar este, de asemenea, lipsită de consecințele problematice asociate cu medicamentele curente, cum ar fi opioidele”, a spus Amanda Feilding într-un comunicat. „Peste 16 milioane de oameni din întreaga lume suferă în prezent de tulburarea de utilizare a opioidelor și multe alte persoane vor fi afectate ca urmare a suprascrierii medicamentelor pentru durere”, a completat ea.

Cercetarea este încă în stadiu incipient, iar Ramaekers a solicitat noi studii pentru a vedea dacă rezultatele pot fi replicate. Dar este interesant, subliniază New Atlas, pentru că se bazează pe descoperiri mult mai vechi, din anii ’60, când un cercetător numit Eric Kast a efectuat o serie de experimente promițătoare concepute pentru a stabili dacă LSD ar putea fi un medicament eficient pentru durere.

Acea lucrare a fost retrasă când guvernul s-a prăbușit în urma cercetării LSD. Dar acum, cu autoritățile care încep să slăbească aceste restricții, oamenii de știință precum Ramaekers sunt interesați să urmărească acest proces. De asemenea, aceste descoperiri încurajează cu tărie studiile clinice la pacienții cu dureri diverse, pentru a evalua replicabilitatea și generalizarea acestor descoperiri, după părerea lui Ramaekers.