Hackerii caută să facă ravagii în instituțiile din România: cum au loc atacurile în numele Poștei Române sau Banca Transilvania

de: Ciprian Ioana
17 06. 2020

Instituțiile publice sunt amenințate de atacuri cibernetice în perioada asta. Hackerii se folosesc de instituții ca Poșta Română sau acționează în numele Banca Transilvania pentru a pune mâna pe date sensibile.

Instituțiile publice din România au devenit ținta hackerilor. Aceștia încearcă să pună mâna pe date sensibile din interiorul acestora și se folosesc de numele unor companii credibile precum Poșta Română sau Banca Transilvania. E vorba de o amenințare pe care specialiștii au denumit-o Agent Tesla.

E un virus descoperit inițial în 2014, dar care a devenit de atunci și mai sofisticat.

Cum se folosesc hackerii de Poșta Română sau Banca Transilvania

Amenințarea rămâne ascunsă pe sistemul infectat, eludează soluția de securitate instalată și poate transmite parole, face capturi de ecran, dar și trimite date de acces la multiple platforme accesate de către victimă, arată Bitdefender. O campanie de e-mail-uri înșelătoare, trimise în numele unor organizații precum Poșta Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS, și care instalează amenințări de spionaj pe calculatorul infectat a fost detectată în instituții publice din România.

Odată ce persoana deschide link-ul respectiv, virusul se instalează pe sistem și e capabil să transmită atacatorilor informațiile stocate și activitatea de pe dispozitiv.

După cum vezi în pozele de mai jos, mail-urile par veridice. Dar e de ajuns să-ți arunci privirea peste adresa de unde au fost trimise ca să-ți dai seama că ceva e-n neregulă.

Specialiștii de la Bitdefender au câteva sfaturi simplu de urmat. Există, așadar, câteva recomandări pentru utilizatori.

  • Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.
  • Evitați să accesați fișiere executabile venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați aplicații sau programe în interes personal.