Guvernul Orban, record la împrumuturi: cum a ajuns la zece miliarde de dolari, doar în 2020

de: Alexandru Puiu
08 07. 2020

Situația financiară a României este una deplorabilă. Indiferent cine este de vină, nicio guvernare nu a mai împrumutat atât de mulți bani într-un singur an.

Nu mai puțin de 3,3 miliarde de dolari au fost împrumutați ieri de Guvernul Orban. Valoarea cu pricina ar fi putut trece neobservată, dacă nu ar fi reprezentat un record pentru o finanțare obținută prin vânzarea de obligațiuni în dolari și, implicit, de îndatorare a României.

Celor 3,3 miliarde de dolari împrumutate acum, se adaugă alte 3,3 miliarde de dolari împrumutate de pe piața externă și alte 3 miliarde în luna ianuarie, pentru un total de 9,6 miliarde de dolari până la jumătatea acestui an. La aceste cifre se mai adaugă sume de bani semnificative atrase în fiecare lună de pe piața internă. Acestea din urmă duc de asemenea la recorduri deloc îmbucurătoare stabilite de Ministerul Finanțelor.

În final, realitatea este un cât se poate de simplă. Statul are nevoie de bani, deoarece deficitul este estimat la un nivel foarte ridicat pentru acest an. Nu ajută nici incertitudinile privind evoluția epidemiei de coronavirus. Acestea afectează în mod direct economia și încasările la buget.

În contextul în care Finanțele reușesc să profite de actualul moment de acalmie de pe piața financiară și să atragă bani la dobânzi decente, mai ales pentru această perioadă dificilă la nivel global, ar putea fi util să se prefinanțeze. Practic, se pregătește de zile negre prin faptul că se împrumută cât mai mult înainte de ultimele luni ale anului, un 2020 care nu știe nimeni cum se va încheia. Între timp, în România ar putea avea loc alegeri, iar la nivel global epidemia s-ar putea accelera.

Revenind la împrumutul din ultimele 24 de ore, prin emisiunea pe 10 ani, guvernanții au atras 1,3 miliarde de dolari, iar prin cea pe 30 de ani 2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Ministerul Finanțelor a informat investitorii, spre finalul zilei de ieri, că aceasta este suma pe care vrea să o atragă, iar ulterior sumele au rămas finale. Emisiunile de astăzi au fost intermediate de Citi (B&D), ERSTE, HSBC, ING, JPM, RBI.