Google impune o măsură radicală pentru a opri spionarea utilizatorilor

de: Ozana Mazilu
13 07. 2020

Google interzice reclamele pentru așa-zisele aplicații “stalkerware”, programe care te urmăresc ca un fost iubit gelos. Deși Google a adoptat deja o interdicție generalizată împotriva acestui tip de aplicații în Play Store, o întrebare pertinentă ar fi “de ce astfel de aplicații au fost aprobate, în primul rând”.

Într-o actualizare a politicii, Google a spus că, începând cu 11 august, va interzice anunțurile pentru produse sau servicii comercializate pentru urmărirea în secret sau monitorizarea cuiva.

Acest lucru se referă la spyware și la tehnologia care permite monitorizarea textelor, apelurilor, istoricului de navigare, până la trackere GPS comercializate special pentru spionaj (camere de luat vederi, aparate de înregistrare audio, camere de bord). În esență, orice tip de tehnologie de supraveghere digitală care se bazează pe persoana urmărită, fără acordul acesteia.

Excepțiile de la această interdicție includ aplicațiile și serviciile destinate investigațiilor private și pentru monitorizarea copiilor minori, de către părinți.

Ce măsuri a luat Google

Dezvoltatorii care nu respectă această nouă politică se pot trezi cu conturile suspendate cu o avertizare de o săptămână înainte. Google a decis să rezolve problema din stalkerware, în special după ce un studiu din 2018 a descoperit că a găzduit mii de anunțuri pentru tehnici de supraveghere ascunsă. Acestea îndemnau oamenii să apeleze la aceste servicii pentru a-și urmări soțul sau iubita, cu anunțuri de tipul “Cum să-ți prinzi soțul că te înșală, după telefon” sau “Vrei să-ți urmărești iubita fără să știe?”.

Astfel, Google a luat măsuri pentru a restricționa afișarea acestor anunțuri, însă mulți continuă să se strecoare. În ciuda interdicției sale din Play Store, compania curăță ocazional magazinul de astfel de aplicații malware, care au reușit să nu fie semnalate, cumva.

Lucrul trist este că aceste aplicații stalkerware nu sunt o problemă predominantă dintr-un motiv.

Un studiu NortonLifeLock, publicat în februarie, a constatat că aproape jumătate dintre americani au recunoscut că au făcut cyberstalking unui partener sau unui fost partener. Aceste metode includeau să arunce o privire în telefonul partenerului lor, crearea unui profil fals pentru a-i urmări rețelele sociale sau folosirea unei aplicații pentru a-i monitoriza în secret activitatea online și datele despre locație. Bărbații au folosit de două ori mai mult decât femeile aplicațiile de cyberstalking.