Germania stă la pândă: cum ar „salva” democrația din America pe care Trump o vrea îngropată

de: Ciprian Ioana
01 06. 2020

Ordinul executiv semnat de Trump, care s-a supărat pe Twitter după ce i s-a atras atenția asupra conținului neverificat, a stârnit dezbateri aprinse. Iar Germania intervine în dispută și se arată dispusă să țină partea giganților digitali. Evident că are de câștigat și fix acest lucru urmărește.

Trump a început încă un război din categoria celor personale. Twitter i-a atras atenția că postează informații neverificate, care ar putea induce în eroare, iar liderul de la Casa Albă a ripostat imediat. A profitat de un amendament din Constituție pentru a semna un ordin executiv ce are rolul de a plasa responsabilitatea conținutului postărilor fix pe umerii platformelor ca Facebook sau Twitter.

Trecând peste faptul că documentul ar putea fi profund neconstituțional, dacă s-ar aplica însuși Trump ar fi primul vizat. Practic, și-a tras singur un glonț în picior.

Dincolo de aceste dispute, însă, sunt țări care ar vrea să speculeze momentul. Germania, spre exemplu, e pregătită să primească cu brațele deschise Twitter, dacă gigantul caută să se relocheze în afara SUA.

Germania vrea să profite de pe urma războiului pe care-l duce Trump

Thomas Jarzombek, responsabil cu economia startup-urilor în Germania, susține că Twitter se poate reorienta spre Germania. Acolo une legea ar fi mult mai prietenoasă.

”Aceasta este o invitație de a se muta în Germania”, a scris pe Twitter Thomas Jarzombek, care a continuat.

”Aici aveți liberatea să criticați guvernul și să combateți știrile false. Avem un ecosistem extraordinar pentru tehnologie și startupuri, compania voastră s-ar potrivi perfect aici și vă vom deschide orice ușă”, a spus oficialul.

Faptul că Germania ar avea de câștigat de pe urma unei eventuale relocări a Twitter este evident. Compania-gigant va plăti taxe fix în prima economie a Europei și, din acest punct de vedere, scopul oficialului, chiar dacă exprimat la nivel de părere personală, e clar. E greu de crezut însă că Jack Dorsey, CEO Twitter, ar vrea să-și mute sediul din California, inima schimbărilor tehologice la nivel mondial, în Germania.

Pe de altă parte, ar fi de remarcat atitudinea oficialului german, care nu e în linie cu atitudinea Berlinului la adresa platformelor americane. Acestea riscă sancțiuni de ordinul zecilor de milioane de euro dacă nu dau jos mesajele care răspândesc ura. Germania se poziționează, așadar, dur. Dar asta pentru că acele companii sunt din America.

Altfel ar sta lucrurile dacă s-ar reloca pe continent. Abordarea s-ar putea schimba.