Gadgeturile care salvează vieți: cum pot detecta dacă cineva are virusul înainte de testul oficial
Pentru ipohondri sau doar pentru oamenii care își fac griji că ar fi putut contracta virusul care ne înconjoară viețile în această perioadă, există acum soluții care nu implică spitalizarea și testarea. Smartwatch-urile și inelele smart pot fi un ajutor de nădejde în momentul de față.
Companiile de tehnologie și cercetătorii în științe medicale lucrează împreună pentru a afla dacă dispozitivele portabile pot detecta semne ale bolii și dacă pot afișa un diagnostic corect.
Pentru acest lucru, au colectat date atât de la pacienți infectați, cât și de la persoane fără semne ale bolii. Datele au fost comparate și studiate pentru a găsi tipare și a fost creată tehnologia necesară pentru a detecta boala.
Printre dispozitivele utilizate pentru înregistrarea și compararea datelor se numără brățări fitness Garmin, Fitbit, smartwatch Apple, inele smart Oura și plasturi cu tehnologie high-tech.
Un studiu al Fitbit referitor la Covid-19 arată deja fluctuații a valorilor cheie precum bătăile inimii și respirație, date înregistrate anterior apariției simptomelor clare.
Suntem salvați? A fost găsită soluția?
Este prea devreme încă, spun cercetătorii. Probele pentru testarea eficacității dispozitivelor sunt încă în desfășurare.
“În decursul lunilor următoare, oamenii vor primi acasă un kit de testare care ne va permite să primim un diagnostic în 15 minute. Kitul va fi folosit dacă senzorii dispozitivelor portabile au detectat date care să producă suspiciuni”, a afirmat Eric Topol, cardiolog și vicepreședinte al Scripps Research.
Cum funcționează și ce date se transmit?
Pe lângă detectarea creșterilor sau scăderilor a temperaturii corpului, dispozitivele portabile înregistrează ritmul bătăilor inimii, nivelul de oxigen din sânge și frecvența tusei, notează Wall Street Journal.
Studii conduse de Stanford, Scripps Research, Universitatea California și Universitatea San Francisco au urmărit să colecteze date referitoare la ritmul bătăilor inimii. Rezultatele indică o legătură importantă între fluctuațiile bătăilor inimii și apariția simptomelor Covid-19.
Dar pentru că doar ritmul bătăilor inimii nu poate fi un semn clar al contractării virusului și al apariției bolii, cercetătorii analizează simptome direct asociate cu Covid-19.
Un nivel scăzut al tensiunii arteriale este un indiciu clar atribuit bolii. Acest lucru face ca gadgeturile de tipul puls-oximetrelor să fie foarte utile și printre cele mai căutate în acest an. Iar majoritatea dispozitivelor portabile, de tipul brățărilor fitness și smartwatch-urilor, au această caracteristică încorporată.
Un alt simptom care poate fi detectat cu ajutorul dispozitivelor sub forma unui plasture este simpla tuse. Pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 tusea ajunge la rate de peste 100 pe oră. Atât de importantă atunci când vorbim de manifestarea bolii, tusea este detectată prin măsurarea mișcărilor corpului, a pereților interni pulmonari și a sunetelor înregistrate în cavitatea pulmonară.
În prezent, tehnologia medicală trebuie să mai facă pași pentru a ajunge la momentul în care ne putem baza pe smartphone-urile sau smartwatch-urile noastre să ne spună dacă suntem bolnavi. În viitor, acea zi va veni cu siguranță. Cum și la ce preț pentru viețile noastre private și pentru situația noastră economică? Nu putem spune încă.