FOTO Cum se vede din satelit dispariția ghețarului imens din Antarctica
În urmă cu aproape trei ani, aisbergul A-68 s-a rupt de ghețarul din Antarctica. Acum, parcursul său spre dispariție e urmărit prin satelit. În momentul în care s-a rupt, acesta era de dimensiunea unui județ.
Aisbergul A-68 a fost acum surprins de Sentinel-1 al Agenţiei Spaţiale Europene. E vorba de același satelit care a fotografiat din spațiu și România. Ce-au observat specialiștii e că din A-68 s-a desprins o bucată imensă de gheață – circa 175 de kilometri pătrați. Aisbergul deja plutește către ape mai calde din jurul Antarcticii.
Aisbergul A-68 e de cam cinci ori mai mare decât New York și, în prezent, cel mai mare aisberg din lume la acest moment. În iulie 2017, acesta s-a desprins de calota glaciară Larsen C, iar evenimentul de acum ar putea însemna începutul sfârşitului pentru aisberg. Chiar dacă acesta dispare, vor rămâne fragmente din el și în următorii ani.
Cel mai mare aisberg care s-a rupt vreodată din calota glaciară
A-68 este cel mai mare la acest moment. Dar cel mai mare din toate timpurile – sau cele în care a fost monitorizată calota glaciară – a fost B-15, identificat în 2000. Măsura în jur de 11.000 de km pătrați înainte să se distrugă pe bucăți. În prezent, A-68 este la circa 5.000 de kilometri pătrați.
La momentul ruperii, aisbergul A-68 avea circa 6.400 de kilometri pătrați, ceea ce-l face similar cu județe ca Alba, Bacău sau Maramureș. Încă nu e clar când își va reduce semnificativ dimensiunile, dar este încă un semnal de alarmă că Antarctica se încălzește.