Fenomenul bizar prin care ar trece Africa: de ce se va rupe în două continentul?

de: Ozana Mazilu
21 07. 2020

Undeva în următorii cinci până la zece milioane de ani, plăcile tectonice care formează Africa sunt susceptibile să se desprindă atât de mult, încât, în ​​cele din urmă, continentul se va împărți în două.

În regiunea Afar a Etiopiei, plăcile tectonice arabe, nubiene și somaleze se îndepărtează încet una de cealaltă, relatează NBC News. Ele creează treptat un nou ocean. „Putem observa crusta oceanică cum începe să se formeze, deoarece este foarte diferită de scoarța continentală în compoziția și densitatea sa”, a declarat pentru NBC Christopher Moore, doctorand la Universitatea din Leeds.

Oamenii de știință bănuiesc de ceva vreme că plăcile se desprind, dar noi îmbunătățiri ale sistemului GPS îi ajută să își dea seama exact ce se întâmplă sub suprafața scoarței terestre.

Oceanul care rupe continentul

Noul ocean le va oferi geologilor o oportunitate fără precedent de a-și da seama cum se întâmplă o astfel de pauză tectonică, potrivit NBC. În timp ce plăcile tectonice ale Pământului se mișcă constant, oamenii de știință încă nu știu ce anume le conduce pe acestea trei la distanță una de cealaltă.

Teoria principală este că rocile masive, supraîncălzite, se zvârlesc din mantă, chiar în punctul în care se întâlnesc cele trei plăci, dar idei ca acestea sunt dificil de dovedit.

„Cu GPS, poți măsura viteze de mișcare până la câțiva milimetri pe an”, a declarat pentru NBC geofizicianul marin Santa Barbara, Ken Macdonald,  de la Universitatea din California. „Pe măsură ce obținem din ce în ce mai multe măsurători prin GPS, putem înțelege mai bine ce se întâmplă”, adaugă el.

Oamenii de știință spun că, în cele din urmă, Africa va fi despărțită în două și se va ivi un nou bazin oceanic în câteva milioane de ani. Potrivit experților, va fi nevoie între 5 și 10 milioane de ani pentru ca acest nou ocean să se formeze.

Deocamdată, cea mai evidentă dovadă este o fisură lungă de 35 de mile în deșertul etiopian.