Există, probabil, întregi planete realizate din diamant și siliciu. Cum e posibil?

de: Ozana Mazilu
16 09. 2020

Oamenii de știință spun că unele exoplanete bogate în carbon ar putea fi realizate în întregime din diamante și siliciu, potrivit unui nou studiu publicat recent în The Planetary Science Journal.

„Aceste exoplanete nu seamănă cu nimic din sistemul nostru solar”, a spus într-un comunicat autorul principal și geofizicianul Harrison Allen-Sutter de la Universitatea de Stat din Arizona. Majoritatea stelelor se formează din același nor de gaz, ceea ce înseamnă că ajung să fie alcătuite din aceleași material, în general.

Astfel, stelele cu mai puțin carbon – un raport carbon-oxigen mai scăzut decât Soarele – tind să semene cu compoziția Pământului și vor ajunge să fie alcătuite în principal din oxizi și silicați. Diamantele sunt rare pe Pământ – planeta noastră are doar aproximativ 0,0001% diamant.

Dar alte stele care sunt formate din niveluri semnificativ mai ridicate de carbon decât Soarele ar ajunge să transforme o parte semnificativă din masa lor în diamant și silicat, potrivit noii cercetări – adică, dacă există suficientă apă în jur, o resursă relativ abundentă în univers.

Nucleul exoplanetelor bogate în carbon ar putea fi compus în principal din siliciu și diamante, având în vedere anumite temperaturi și niveluri de presiune

Pentru a întări ipoteza, cercetătorii au scufundat carbură de siliciu în apă și au comprimat-o la niveluri extrem de ridicate de presiune. Un laser a încălzit masa, în timp ce un aparat cu raze X făcea măsurători. Rezultatul: carbura de siliciu a reacționat cu apa și a fost transformată în siliciu și diamante.

Astfel de planete bogate în diamante sunt extrem de puțin probabil să găzduiască viață. Ar sfârși prin a fi extrem de dure și mult mai puțin probabil să fie active din punct de vedere geologic. Asta înseamnă că atmosfera lor poate ajunge să fie mult prea inertă pentru a fi locuibilă.

Așadar, descoperirile viitoare de exoplanete ar putea fi excluse ca fiind locuibile, datorită profilurilor lor de densitate neobișnuit de ridicate. „În afară de faptul că ar putea fi locuibile sau nu, acesta este un pas suplimentar în a ne ajuta să înțelegem și să caracterizăm observațiile noastre tot mai mari și îmbunătățite ale exoplanetelor”, a susținut Allen-Sutter.