Eficacitatea vaccinului produs de Rusia, învăluită în ceață: cât de util se poate dovedi, de fapt
Rusia anunța cu mare fast faptul că a produs primul vaccin împotriva noului tip de virus. Comunitatea științifică este, însă, sceptică. Și s-ar putea să aibă dreptate.
Rusia se lăuda că e prima țară din lume care vine cu vaccinul anti-Covid, iar președintele Vladimir Putin chiar susținea că fiica sa s-a imunizat împotriva noului tip de virus. Lideruld de la Kremlin susținea atunci că femeia a avut „a avut febră 38; a doua zi a scăzut la 37 și, apoi, totul a decurs normal”. Era, evident, o încercare de a demonstra lumii că vaccinul este eficient.
Numai că specialiștii din toată lumea n-au încrede. O analiză Reuters arată că rușii au creat, în realitate, două vaccinuri, doar că eficiența lor nu poate fi deplin probată. Și vin și cu dovezi în acest sens.
Cât de eficient e vaccinul din Rusia
Reuters vorbește despre compoziția vaccinului produs de ruși, în care se găsește și adenovirusul Tip 5 sau AD5. Acesta este un vector obținut încă din anii 70 din virusul răcelii obișnuite și el stă la baza vaccinurilor împotriva Sars-Cov-2, produse deja atât de CanSino Biologics din China, cât și de Institutul Gamaleya din Moscova. Chinezii și rușii au modificat acest vector, încercând să îi introducă informația genetică Sars-Cov-2. Potrivit Reuters, în vaccinul rusesc Sputnik V există și un al doile vector, mai puțin utilizat, scrie Biziday.
Ce sunt adenovirusurile? Sunt vectori sau virusuri modificate genetic în laborator, care nu au potențialul de a se replica și de a provoca o infecție, dar poartă informația genetică a virusului țintă (împotriva căruia se face un vaccin) astfel încât să antreneze răspunsul imunitar al organismului împotriva aceluia.
Vectorul Ad5 a devenit, de exemplu, un adenovirus folosit pe scară largă în întreaga lume la crearea de vaccinuri – pentru tuberculoză, pentru rabie și chiar pentru ebola. Potrivit cercetătorilor de la Johns Hopkins University, cele două vaccinuri create de Rusia și China ridică multe semne de întrebare.
“Nu sunt sigură care este strategia lor. Deja foarte mulți oameni au imunitate la Ad5. Poate că nu va avea o eficiență de 70%. Poate va fi de 40% și s-au gândit că tot e mai bine decât nimic, până apare altceva mai bun.”, a spus Anna Durbin, cercetător la universitatea americană.
Există multe necunoscute
Specialiștii susțin că, atunci când o persoană are imunitate la un adenovirus, chiar dacă acesta a fost modificat pentru a purta genele unui nou virus-țintă, există riscul ca organismul uman să recunoască ținta mai veche și să atace vectorul (inofensiv) în loc să atace noul virus. Estimările sunt că în China și SUA, aproximativ 40% din populație este deja imună la Ad5, iar în Africa procentul ar fi de 80%. Riscul este ca un vaccin bazat pe Ad5 să nu fie eficient pentru acești oameni.
Pe de altă parte, rușii de la Institutul Gamaleya au în dezvoltare vaccinuri. Sputnik V constă în fapt în două doze ce vor fi administrate, prima fiind bazată pe Adenovirusul Ad26 (tulpina mai rară, aceeași folosită și de J&J) și abia a doua doză bazată pe Ad5, vectorul folosit și de chinezi și la care o bună parte a populației are imunitate.
O strategie care încearcă să evite exact problema imunității și ineficienței. Cercetătorii de la Harvard, care lucrează la vaccinul J&J bazat pe același vector, Ad26, și-au exprimat scepticismul în legătură cu vaccinul rusesc, considerând că acesta nu a fost testat suficient și că nu a ținut cont de regulile de eficiență și de siguranță.
Dincolo de explicațiile științifice, există și suspiciunea că, de fapt, hackerii ruși ar fi intrat în posesia unor date sensibile de la cercetătorii americani. Mai pe românește spus, ar fi furat rețeta vaccinului, iar SUA chiar au formulat o acuzație oficială în acest sens.