Economia României, în piuneze: cât de mult au scăzut veniturile, dar și cheltuielile
Dacă ai trăit vreo secundă cu impresia că economia României nu suferă teribil din cauza pandemiei de coronavirus, Florin Cîțu a făcut câteva declarații îngrijorătoare pe acest subiect.
În speranța ieșirii într-o manieră rezonabilă din criza economică în care ne aflăm, ministrul Finanțelor a pregătit un proiect de rectificare bugetară. Acesta este menit să ia în calcul cheltuielile suplimentare din timpul pandemiei, dar, mai ales, să adapteze bugetul la o scădere masivă a veniturilor din țara noastră.
România trece printr-o perioadă incredibil de dificilă, la fel ca majoritatea țărilor lumii. Încercând să fie cât posibil să fie transparent pe partea economică, Florin Cîțu a făcut niște declarații îngrijorătoare la începutul ședinței de joi. Ministrul a spus că „există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde lei şi o creştere a cheltuielilor de aproape 12 miliarde lei. Deci, în acest context, trebuie să fim mult mai atenţi cu partea de cheltuieli din buget”. Cîțu a prezentat și câteva măsuri, una referitoare la rambusarea TVA, iar alta privind prorogarea unor termene pentru depunerea situațiilor financiare.
Florin Cîțu și-a propus să ajute cu lichidități firmele care operează cu TVA. Una dintre ordonanțele introduse pe ordinea de zi a ședinței de joi reglementează, printre altele, rambursarea TVA cu control ulterior. „Luna trecută, am rambursat patru miliarde lei şi acum o să rambursăm, nu ştiu exact cifra, mai rapid, pentru a avea companiile acces la lichiditate”, a spus ministrul.
Deși au mai existat promisiuni în acest sens în luna martie și nu s-au materializat, ministrul Finanțelor a vorbit din nou despre amânarea depunerii declarațiilor fiscale. Cîțu a insistat pe prorogarea termenelor pentru depunerea situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile încheiate la 31 decembrie 2019 şi prelungirea până la 31 iulie 2020 inclusiv.