Doi din 10 români și-au amânat ratele la bănci: ce înseamnă asta pentru 2021?

de: Ciprian Ioana
14 07. 2020
Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a venit cu cadrul legal pentru ca românii cu venituri afectate în vremuri de criză să poată cere amânarea ratelor la bănci. Și mulți au profitat de această lege. Numai că e posibil ca unii să se fi pripit. 1 ianuarie 2021 va fi, din acest punct de vedere, o dată foarte importantă.

Mulți români s-au înghesuit să-și amâne ratele la bănci odată cu apariția OUG 37, actul normativ care le permitea acest lucru. Datele arată că, în acest moment, aproximativ 22% dintre credite au rata amânată, în baza legii cu care a venit Guvernul.

Perioada în care au putut obține păsuire din partea băncilor e de până la nouă luni.

Pentru mulți ar putea părea o gură de oxigen. Numai că, în realitate, s-ar putea să acumuleze multe datorii. De fapt, după cum arată președintele Asociației Române a Băncilor, impactul nu va fi resimțit acum. Ci după data de 1 ianuarie 2021.

Abia apoi se poate spune dacă măsura a fost sau nu una benefică.

Care va fi impactul amânării ratelor la bănci

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), susține că abia după 1 ianuarie 2021 vom afla dacă sistemul va fi dat peste cap sau nu de această măsură.

„Un portofoliu de 22% la nivelul sistemului are ratele amânate la plată. O să vedem comportamentul real la plată după 1 ianuarie 2021. În această perioadă trebuie să fim proactivi şi să venim aproape de client, pentru a preîntâmpina anumite derapaje. Ca în automobilism, sunt derapaje controlate şi derapaje necontrolate. Noi trebuie să fim în orice clipă în condiţiile unor derapaje controlate, nu necontrolate”, a arătat Oprescu.

Mai în glumă, mai în serios, președintele ARB a fost înrebat câte bănci vor mai rămâne în picioare după această criză. Răspunsul a venit pe măsura întrebării.

„Îmi daţi şansa să fac o glumă? Tot multe. După precedenta criză, am scăzut de la 43 la 34, în acelaşi timp cred că şi 34 este o cifră relativ mare, pentru că mă bazez pe date. Dacă mă uit la indexul care măsoară cât de competitivă este piaţa, în sensul că cu cât este mai ridicat indicele piaţa este mai puţin competitivă, noi suntem într-o zonă scăzută din punctul de vedere al indicelui, adică avem o competiţie peste medie şi mai avem încă destul de mult spaţiu pentru consolidare în sistemul bancar”.

La nivel teoretic, creditele sunt mai ieftine în această perioadă, doar că nu mulți se încumetă în aceste vremuri.  Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa din 29 mai, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie. Dobânda-cheie influnțează, într-o oarecare măsură, și creditele acordate de bănci persoanelor fizice și juridice.