Documentarul care te ține lipit de TV: „Victimele lui Jeffrey Epstein” și scandalul despre abuzurile susținute de milionari și politicieni
Dacă n-ar fi fost criza medicală din 2020, subiectul „Jeffrey Epstein” avea toate șansele să monopolizeze multă vreme atenția. E readus acum în atenție prin documentarul „Victimele lui Jeffrey Epstein” („Surviving Jeffrey Epstein” – eng.).
Documentarul acesta e difuzat în exclusivitate de Crime+Investigation. Primul episod apare pe 8 septembrie, la ora 22, apoi în fiecare marți la aceeași oră. Sunt patru episoade și fiecare spune alt fragment din acest subiect.
În primul, difuzat astăzi, ai ocazia să afli detalii despre cum Epstein și rețeaua sa racolau fete care ajungeau victime ale traficului de persoane și abuzurilor sexuale pe insula Palm Beach din Florida. Printre cei care au profitat și întreținut rețeaua lui Epstein se numără milionari, politicieni și persoane publice cu influență mai mare sau mai mic. Astfel, titlul în engleză e ceva mai puternic decât traducerea și adaptarea în română.
Însă în esență subiectul e același: investigarea, chiar și dacă incompletă, a uneia dintre cele mai complexe rețele de trafic de persoane în scopuri sexuale. Mărturiile vin de la opt dintre victime, printre care Courtney Wild, Rachel Kay Benavides și Virginia Roberts Giuffre. De asemenea, prin intermediul informațiilor din interior oferite de câțiva dintre membrii cercului apropiat lui Epstein, seria documentară dezvăluie amploarea rețelei de trafic sexual, dar și conexiunile sale cu cei mai bogați și influenți oameni ai planetei.
Pe 10 august 2019, Epstein, cel puțin conform detaliilor oficiale, s-a sinucis în timp ce era în arest. Prin acest act, pe de o parte, el nu mai poate da informații despre ce se întâmpla pe insulă, cum funcționa rețeaua sau cine făcea parte din ea. Pe de altă parte, victimele pot considera că a scăpat prea ușor. Pe lângă mărturiile victimelor, documentarul analizează și cauzele care au stat la baza ascensiunii lui Epstein, oamenii care l-au susținut și protejat, până la sinuciderea lui în arest, dar și poveștile încă nespuse public.
În al doilea și al treilea episod este examinată rețeaua de trafic de persoane, coordonată de Epstein de-a lungul a 30 de ani, dar și felul în care rețeaua opera pentru racolarea tinerelor și abuzurile sexuale la care au fost acestea supuse pe insula privată a lui Epstein. Ultimul episod urmărește arestarea lui Ghislaine Maxwell, fosta parteneră a lui Epstein și ea implicată în procesul de racolare a femeilor, și mărturiile celor care continuă să își dezvăluie experiențele și să caute dreptatea în acest caz.
La final de august am avut ocazia să asist la o discuție despre ce-a însemnat producția acestei serii documentare. Regizoarea Ricki Stern a avut o remarcă importantă în acest context: „Și femeile pot fi rele. Din orice motiv, pe care nu cred că-l voi afla vreodată, ea (Maxwell – n.r.) a intrat în viața lui și a încercat să-i satisfacă nevoile. În unele cazuri, femeile care au fost abuzate și de Ghislaine au spus: «Ea a participat. Ea era în centrul acțiunii»”.
Îți recomand seria fie și doar să completezi goluri și să afli ceva mai mult decât ai putut afla până acum din articolele de presă sau diversele comentarii despre aceste abuzuri. În discuția de care pomenea mai sus creatorii documentarului au spus că aceasta nu e o producție care să răspundă la orice nelămurire sau să rezolve, pentru totdeauna, tot ce-a însemnat imperiul lui Epstein. Este, totuși, un demers de-a oferi încă un canal de informare pentru public.