Dezinformarea despre coronavirus, până la 10 ani de închisoare: prima țară care a decis asta

de: Alexandru Puiu
12 05. 2020

În contextul în care majoritatea informațiilor pe care le găsești în mediul online despre coronavirus au mari șanse să fie false, un președinte a decis pedepsirea răspândirii acelui tip de conținut cu închisoare.

Cantitatea de conspirații și știri false de pe rețelele de socializare a explodat în ultimele luni, odată cu pandemia de Covid-19. Oameni din toate păturile sociale au ajuns să vadă legături între răspândirea virusului și turnurile de comunicații 5G. Alții sunt de părere că acest virus a fost creat de Bill Gates pentru a se îmbogăți din comercializarea unui eventual vaccin.

Pentru că acel tip de informații nu par să fie oprite prea ușor, administrația interimară din Bolivia a decis instaurarea unor sancțiuni penale pentru dezinformare. Decizia radicală a fost aspru criticată de jurnaliștii din teritoriu ca fiind o formă de cenzură, dar modificările legislative au fost deja instaurate.

Lucrurile la ora actuală în Bolivia sunt cât se poate de clare. Poți avea parte de până la zece ani de închisoare dacă te faci responsabil de dezinformare pe marginea coronavirus. Cu acest decret, „cetăţenii care încearcă pe reţelele sociale să creeze confuzie, să aibă o abordare greşită a informaţiilor, vor trebui să fie atenţi”, a declarat luni ministrul preşedinţiei, Yerko Nunez.

Decretul instaurează pedepse, între unu şi zece ani de închisoare, împotriva persoanelor care „difuzează sub formă scrisă, tipărită, artistică şi/sau sub o altă formă o informaţie care pune în pericol sau afectează sănătatea publică, răspândind nesiguranţă în rândul populaţiei”. În mod oficial, particularitățile legislative adoptate în urmă cu câteva zile îi vizează „pe cei care doresc să provoace diviziuni şi lupte între bolivieni”, a declarat Yerko Nunez.

Decretul a fost promulgat la sfârșitul săptămânii trecut de președinta interimară a Boliviei. Jeanine Anez a fost senatoare de dreapta și a devenit șef de stat după demisia și fuga din Bolivia a președintelui socialist Evo Morales la finele anului trecut.

După publicarea legii, mai mulți jurnaliști au clasificat-o ca fiind un atac grav la libertatea de exprimarea, „o restricţie severă şi anticonstituţională penalizând dreptul fundamental”. Alții sunt de părere că pedepsește informarea, nu dezinformarea.