Dezinformarea online în pandemie, subiect de conflict global: știrile false din Rusia și China, în vizorul UE

de: Alexandru Puiu
10 06. 2020

În ultimele luni, internetul a fost plin de știri false și teorii ale conspirației legate de pandemia de coronavirus. Oficialii UE sunt de părere că multe dintre ele au venit din Rusia și China.

Într-un raport al Uniunii Europene preluat de AFP, oficialii UE acuză Rusia și China de dezinformare globală în timpul pandemiei. Conform documentului ajuns online, cele două țări au avut în ultimele luni mai multe tentative de a submina democrațiile.

„Anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au angajat în (…) campanii de dezinformare asupra Covid-19 în UE și la scară mondială, încercând să submineze dezbaterea democratică, să exacerbeze polarizarea societății și să-și îmbunătățească propria imagine”, arată documentul citat.

În speranța micșorării impactului știrilor false și conspirațiilor ajunse online, liderii de la Bruxelles au în vedere mai multe inițiative. Șeful diplomației europene Josep Borrell și vicepreședinta Comisiei însărcinată cu valorile democratice și transparența Vera Jourova urmează să prezinte pe parcursul zilei de astăzi o strategie pentru a lupta împotriva dezinformării online legată de pandemie.

„Va trebui să alocăm mai multe resurse luptei împotriva dezinformării”, a afirmat marți Borrell. „Dacă vreți să faceți ceva, trebuie să alocați resurse”, a spus el, la adresa statelor membre, angajate într-o negociere dificilă pentru bugetul european. În aceeași intervenție, Borrell a insistat pe o aboardare mai puțin nativă a țărilor europene în relația cu Beijingul.

Este însă important de reținut că oficialul spaniol nu insistă pe un un conflict economic cu China. În acest sens, a discutat cu șeful diplomației chineze Wang Yi pentru pregătirea unui summit UE-China în viitorul apropiat, chiar dacă nu a fost vehiculată o dată exactă. Acest summit ar urma să reunească președinții instituțiilor europene și premierul chinez Li Keqiang, prin videoconferință, până la finalul lunii iunie, dacă liderii chinezi își vor exprima acordul, potrivit unei surse europene.

„Cred că trebuie să construim relații realiste cu China, pentru a ne apăra valorile și interesele noastre”, a inisistat Borrell.” UE are nevoie de China pentru a-și apăra prioritățile în forumurile internaționale, în special lupta împotriva încălzirii climatice. Dar, în același timp, trebuie să-și apere normele și regulile sale, pentru a evita ca Beijingul să le redeseneze în maniera sa”, a adăugat un alt diplomat european.