Decizia Telekom care-ți arată că 5G e viitorul, iar 3G e istorie: ce anunță germanii

de: Ciprian Ioana
29 09. 2020

5G e considerată tehnologia viitorului, iar giganți precum Deutsche Telekom știu asta și mizează totul pe nou. Din acest motiv, se renunță treptat la ce e vechi în piața telecomunicațiilor.

Deutsche Telekom anunță că se desprinde de trecut și mizează totul pe noile tehnologii. Gigantul telecom german va renunța la 3G în vara anului viitor. Este o decizie luată în linie cu pașii pe care i-au făcut și alți operatori. La fel susținea și Vodafone, care renunță la tehnologia depășită 3G.

Deutsche Telekom anunţă că rețeaua 3G din Germania va fi închisă din 30 iunie 2021.

Deutsche Telekom știe că 5G e viitorul

Potrivit presei germane, operatorul spune că va folosi frecvențele blocate în prezent de 3G pentru tehnologiile mult mai puternice 4G și 5G. Cele câteva zone care anterior erau acoperite de 3G, dar nu și de 4G, vor primi acum o sursă 4G de înaltă performanță.

„Deconectarea 3G din vara viitoare ne va permite să ne îmbunătățim și mai mult rețeaua. Folosim spectrul de frecvențe 3G care devine disponibil pentru cele mai moderne tehnologii. Vrem LTE pentru toată lumea și construim cea mai mare rețea 5G din Germania”, spune șeful Deutsche Telekom.

Potrivit acestuia, operatorul e pregătit deja trecerea pentru clienții săi prin diferite măsuri, astfel încât aceștia să poată beneficia din timp de modernizarea rețelei. Contractele clienților vor fi prelungite în avans pentru utilizarea 4G / LTE. În acest fel, beneficiază automat de trecerea la noua tehnologie fără costuri suplimentare.

Indiferent de tarif, servicul LTE este inclus, lucru important de menționat.

Potrivit companiei, aproape toate contractele sunt deja activate pentru utilizarea 4G / LTE. Și până când 3G va fi oprit în vara anului 2021, chiar și cele câteva contracte rămase vor avea acces la rețeaua LTE. La trecerea la un tarif actual, utilizarea 5G este chiar inclusă în multe cazuri, în plus față de 4G / LTE. După oprirea 3G, apelurile se fac fie prin intermediul 2G, fie în rețeaua 4G prin Voice-over-LTE (VoLTE).

E de așteptat, așadar, ca o astfel de decizie să apară și-n România curând. Cel mai probabil, vor fi aceleași condiții de a face tranziția.

Ca un fapt, ar trebui să știi că era cazul să se renunțe la reţeaua 3G. Ea  fost adoptată în masă în anul 2007 şi are capacitatea de a transfera simultan două tipuri de informații: voce (o convorbire telefonică) și non-voce, ca de exemplu transfer de date: de poștă electronică, mesaje instante sau și pagini deintrnet. 3G nu folosește aceleași frecvențe radio ca 2G, şi a necesitat în majoritate rețele noi și autorizații noi de funcționare. Cam ce se impune acum în cazul 5G.